Forum Nieuwjaarsenquête: ondernemers geven kabinet een 6,3

Op de valreep toch nog erkenning voor het kabinet-Rutte-Asscher. En vooral hernieuwd vertrouwen in de VVD. Dat is de uitkomst van de Forum-Nieuwjaarsenquête van 2017. Waren ondernemers drie jaar terug nog vernietigend in hun oordeel (rapportcijfer 4,9), dit jaar wordt het kabinet beloond met een 6,3. Bijna 70 procent van de ondernemers geeft aan tevreden tot zeer tevreden te zijn over het beleid dat het kabinet de afgelopen vier jaar heeft gevoerd.

Dijsselbloem wint nipt van Rutte
Populairste minister is wederom de minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem. Ondernemers belonen hem met een 7,3. Hij wordt daarbij op de hielen gezeten door minister-president Mark Rutte die een 7,2 krijgt (in 2014 nog een 5,4). Ook veel andere ministers krijgen dit jaar een beter rapportcijfer dan voorheen. De minst populaire ministers zijn Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (4,9), Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (4,9) en Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie (4,8).

PVV blijft impopulair
De VVD maakt een duidelijke comeback als dé ondernemerspartij. Waar in 2014 nog maar 25 procent van de ondernemers overwoog om op de VVD te stemmen en het vorig jaar nog zo'n 40 procent was, is dat nu een massieve 70 procent. Oppositiepartijen CDA en D66 zouden op dit moment nog slechts 4 procent van de stemmen van ondernemers krijgen. En dat terwijl in 2014 D66 (25 procent) en CDA (20 procent) nog bijna even belangrijk waren voor ondernemers als de VVD. Ook de PVV blijft impopulair onder ondernemers: 2 procent overweegt op Wilders te stemmen.

Blij van handel en groei
Bijna 90 procent van de ondernemers is ontevreden over de aanpak van bureaucratie en regeldruk door dit kabinet. Ook de lastendruk en het onderwijsbeleid zijn pijnpunten voor respectievelijk bijna 80 en meer dan 70 procent van de respondenten. Veel gelukkiger worden ondernemers van de pogingen om de buitenlandse handel te stimuleren: meer dan 80 procent is hier tevreden tot zeer tevreden over. Ook over het stimuleren van de groei en het herstel van het consumentenvertrouwen is de gemiddelde ondernemer zeer te spreken.

Jaarlijkse Forum-enquête
De Forum Nieuwjaarsenquête is een landelijk onderzoek naar de mening van directeuren van Nederlandse ondernemingen over het kabinetsbeleid. Aan het onderzoek (dat werd gehouden in de periode van 15 tot 29 december) is deelgenomen door 272 leden van regionale ondernemersverenigingen die zijn aangesloten bij VNO-NCW. Van deze ondernemers geeft 41 procent leiding aan een bedrijf tussen de tien en honderd werknemers, 31 procent aan een bedrijf met minder dan tien werknemers en nog eens 28 procent aan een bedrijf met meer dan honderd werknemers.

Lees het hele Forum-artikel met alle cijfers en details op https://www.vno-ncw.nl/

Edwin van Scherrenburg, woordvoerder VNO-NCW, 06-30417005, scherrenburg@vnoncw-mkb.nl

VNO-NCW

plaats:
Den Haag

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234