Nooit eerder vertoonde videowerken in tentoonstelling Desirée Dolron

Desirée Dolron (1963) verwierf met haar werk de afgelopen twintig jaar zowel nationaal als internationaal grote bekendheid en is een van de meest succesvolle Nederlandse kunstenaars van haar generatie te noemen. Van 18 januari t/m 14 mei 2017 toont Singer Laren een overzicht van het werk van Dolron. Naast diverse fotoseries, zijn in de tentoonstelling nieuwe videowerken te zien.

Op dit moment werkt Dolron aan een nieuw videowerk: Complex Systems. De video toont de defensieve strategie van een enorme zwerm spreeuwen. Dolron haalt het natuurlijke fenomeen van de zwermende vogels aan als een metafoor voor een psychische staat van zijn, dwalend tussen rust en manie. In de tentoonstelling zal een eerste deel van dit videowerk te zien zijn.

Een ander recent videowerk is I will show you fear in a handful of dust (2016). In de speciale manier waarop Dolron het stof in de ruimte belichtte en in beeld heeft weten te brengen, onthult zij de gelijkenis tussen deze fijnste deeltjes, en het universum in haar alomvattende grootte. De video is een weerspiegeling van Dolron op het menselijk leven, op de oorsprong en de eindigheid ervan.

De fotoserie Gaze ontstond tijdens een samenwerking met kunstenaar Caitlin Hulscher (1963). Zowel de serie portretten onder water die Dolron maakte als het videowerk van Hulscher, laten de isolatie en introspectie van de gefotografeerden zien. Hulscher's Ma Tête thematiseert een onthechte geestesgesteldheid; de vrouw in dit werk lijkt zich te bevinden in een desolaat schemergebied tussen het aardse bestaan en een transcendente staat van bewustzijn. Tussen de werken van Dolron en Hulscher vindt een krachtige interactie plaats.

In de video Uncertain TX (2016) zweeft de camera in een loop over het water in het moerasachtige gebied in Caddo Lake, Texas. In dit meer is een externe plantensoort uitgezet, één die er niet hoort, maar die zich heel snel vermenigvuldigt en alles overwoekert. Deze agressieve plant doodt al het leven onder water en verstikt ook de bomen, vanaf de wortel, waardoor deze langzaam afsterven. Leven en verval komen in het meer samen.

De overzichtstentoonstelling Desirée Dolron is te zien van 18 januari t/m 14 mei 2017 in Singer Laren | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie, het aanvragen van persfoto's of persrondleiding kunt u contact opnemen met Esther Driessen via +31 (0)35 539 39 50 ofpubliciteit@singerlaren.nl

Singer Laren

plaats:
Laren

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234