Minder calorieën in producten met zoetstoffen

Tijdens de feestdagen genieten we van lekkere en vaak calorierijke voeding. In januari komt er een omslagpunt. We willen weer op ons gewicht gaan letten en sportschool abonnementen vliegen in deze eerste maand van het jaar over de toonbank. Maar naast voldoende beweging, speelt ook het beperken van de calorie-inname een belangrijke rol bij gewichtsverlies. Door het gebruik van zoetstoffen in voedingsmiddelen, kunnen het aantal calorieën worden beperkt.

Wat zijn zoetstoffen?
Laagcalorische zoetstoffen zijn ontwikkeld om suiker in voedingsmiddelen (deels) te vervangen. Door de sterke zoetkracht van zoetstoffen, gemiddeld ca. 200x zoeter dan suiker, hoeft er maar heel weinig van te worden gebruikt en leveren ze een verwaarloosbare hoeveelheid calorieën.

Calorie-inname beperken door zoetstoffen
Om lichaamsgewicht te verliezen moeten er meer calorieën worden verbrand, óf minder calorieën worden geconsumeerd, of beter nog, allebei. Door producten die gezoet zijn met suiker te vervangen door producten die gezoet zijn met zoetstoffen kan de totale calorie-inname in de dagelijkse voeding omlaag worden gebracht. Daardoor kunnen zoetstoffen een bijdrage leveren aan een gezond lichaamsgewicht. Op die manier kunnen we dus blijven genieten van de zoete smaak die we zo lekker vinden, zonder dat we te veel calorieën binnenkrijgen.

Zoetstoffen zijn veilig
Zoetstoffen worden steeds meer toegepast in voedingsmiddelen. De Europese Unie stelt strenge eisen aan de toelating en de toepassing hiervan. Voor alle toegelaten zoetstoffen geldt dat zij uitgebreid zijn beoordeeld door onafhankelijke wetenschappers van de Europese Voedselautoriteit EFSA (European Food Safety Authority). Pas als de veiligheid bij levenslang dagelijks gebruik onder de ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) is aangetoond, mogen ze door voedselproducenten worden gebruikt.

Koken met zoetstoffen
Kenniscentrum zoetstoffen geeft op www.zoetstoffen.nl uitgebreide wetenschappelijke informatie over alle zoetstoffen. Daarnaast staan er op de website ook tal van lekkere recepten met zoetstoffen om mee te koken. Bijvoorbeeld een wortelcake met quinoa, een heerlijk cake zonder toegevoegde suikers maar met extra smaak. Kijk op www.zoetstoffen.nl/recepten voor meer inspiratie!

- Het Kenniscentrum Zoetstoffen is een initiatief van de branchevereniging Frisdranken, Waters, Sappen en de Vereniging voor Bakkerij en Zoetwaren. De doelstelling van het Kenniscentrum is om informatie over zoetstoffen beter toegankelijk te maken en misverstanden uit de wereld te helpen op basis wetenschappelijk onderbouwde feiten. Om de onafhankelijkheid van zoetstoffen.nl te waarborgen is de tekst van de site geverifieerd door een wetenschappelijk expert.
- Meer informatie leest u op: www.zoetstoffen.nl
- Voor meer informatie over de inhoud van het persbericht kunt u contact opnemen met Floor van Aerde (fvanaerde@dranken.org tel: 070-3180710/ 06-41942434)

Kenniscentrum Zoetstoffen

plaats:
Den Haag

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234