De Nederlandse Portretprijs zet hedendaagse portretkunst op de kaart

Wie wordt de nieuwe Rembrandt?

Wie kent niet namen als Frans Hals, Rembrandt en Vermeer? Namen waardoor de Nederlandse (portret-) schilderkunst al eeuwen internationaal in de belangstelling staat. Om ook de hedendaagse Nederlandse kunstenaars een gezicht te geven, is naar Brits model een competitie in het leven geroepen met de naam 'De Nederlandse Portretprijs'.

De competitie staat open voor tweedimensionale en driedimensionale portretten van hedendaagse Nederlandse portretkunstenaars. Een selectie van 50 topwerken zal te zien zijn van 21 april tot en met 15 juli 2017 te zien op Paleis Soestdijk. Prijzen zullen worden uitgereikt op 14 juni op Paleis Soestdijk voor de verschillende categorieën. Daarnaast is er een aanmoedigingsprijs voor jong talent en een publieksprijs. Kunsthistoricus, internationaal autoriteit op het gebied van Portretkunst en juryvoorzitter Rudi Ekkart: "Deze competitie is belangrijk voor de kunstwereld. Iedereen kent de grote Hollandse namen als het gaat om schilderkunst. Gezien onze geschiedenis is het belangrijk dat we ook onze hedendaagse kunstenaars steunen in hun ambities en hen helpen om de Nederlandse (portret-)kunst verder te ontwikkelen en weer internationaal op de kaart te zetten."

Stichting De Nederlandse Portretprijs
De competitie wordt uitgeschreven door de stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP) en is bedoeld om de portretkunst (schilderen, tekenen, beeldhouwen) als kunstvorm onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De initiatiefnemers organiseerden eerder twee edities ter promotie van het portret onder de naam 'Weekend van het Portret'.

Saskia Koppelaar, voorzitter van Stichting De Nederlandse Portretprijs: "Na twee weekend-edities zijn wij heel blij dat deze nationale jaarprijs er nu komt en het verheugt ons zeer dat de prijs zal worden uitgereikt op een prachtige plek als Paleis Soestdijk, een plek die voor iedere Nederlander tot de verbeelding spreekt."

Engeland als voorbeeld
In Engeland is de portretprijs BP Portrait Award een succesvol internationaal evenement dat als een hoogtepunt wordt gezien in de kunstwereld. Sinds de jaren tachtig is deze van oorsprong Britse competitie voor portretschilders uitgegroeid tot een zeer prestigieuze prijs die jaarlijks grote internationale hedendaagse kunstenaars trekt. Vorig jaar werden er maar liefst 2557 werken ingezonden uit tachtig landen. De tentoonstelling van de geselecteerde werken in de National Portrait Gallery is een publiekstrekker waar jaarlijks 330.000 mensen op afkomen.

De Nederlandse Portretprijs
Deelnemers aan de Nederlandse Portretprijs kunnen hun kunstwerken inschrijven via www.portretprijs.nl/participate/. Een selectiecommissie maakt een selectie van de ingebrachte kunstwerken. De geselecteerde werken worden in 2017 tentoongesteld en de jury, samengesteld uit ervaren mensen uit de kunstwereld, kiest prijswinnaars uit alle portretten. De werken kunnen nog tot en met 31 januari digitaal worden ingestuurd.

Een jury van kunstenaars en kunstkenners
De jury bestaat uit bekende en erkende kunstenaars en kunstkenners met als voorzitter Rudi Ekkart (kunsthistoricus) en als kunstkenners Jan Six jr. (kunsthistoricus en kunsthandelaar), Norbert Middelkoop (conservator Amsterdams Museum; tevens curator van deze tentoonstelling) en Jan Teeuwisse (directeur Beelden aan Zee) en de kunstenaars Lita Cabellut, Sam Drukker en Eric Claus.

https://www.paleissoestdijk.nl/agenda/nederlandse-...

De expositie in 2017 in Paleis Soestdijk zal plaatsvinden van 21 april tot en met 15 juli 2017.

Voor meer informatie over De Nederlandse Portretprijs, zie www.portretprijs.nl
Voor informatie over openingsdagen en -tijden, zie www.paleissoestdijk.nl

Contactpersoon PR en Communicatie De Nederlandse Portretprijs:
Ronald Smit: 06-28656225 - ronald@paleissoestdijk.nl
Pauline Höhner: 06-34890591 - phohner@artifex.nu

Paleis Soestdijk

plaats:
Soestdijk

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234