Kerstdrukte in elektronicawinkels voor smart home producten

Kerstdrukte in elektronicawinkels voor smart home producten

Bij het zoeken naar een kerstcadeau komen veel consumenten dit jaar uit bij smart home producten. De elektronicawinkels die zijn aangesloten bij brancheorganisatie UNETO-VNI constateren een forse verkoopstijging van producten en apparaten die gekoppeld zijn aan het internet en te bedienen zijn via smartphone of tablet. Vooral de belangstelling voor (streaming) media- en audioapparatuur en slimme beveiligings- en espressoapparaten neemt snel toe.

Bedienen met smartphone of tablet
De verkoop van smart home producten groeit ook volgens onderzoeksbureau GfK* gestaag. De afgelopen vijf weken zijn al 134.000 slimme producten verkocht zijn; 10% meer dan vorig jaar. Vooral slimme beveiligingscamera's doen het goed. De afgelopen weken gingen er 30% meer beveiligingscamera's over de toonbank dan in dezelfde periode vorig jaar. Slimme espressoapparaten waren vorig jaar nog nauwelijks zichtbaar in de verkopen. De afgelopen weken zijn er al bijna 1.000 verkocht.

Energie besparen
De elektronicaretailers aangesloten bij UNETO-VNI noteren ook aanzienlijk hogere verkopen van slimme thermostaten, verlichting die op afstand aan en uit te schakelen is, alarmeringssystemen en beveiligingscamera's die de beelden direct doorsturen naar de smartphone.

De populariteit van smart home producten is niet alleen te danken aan het gebruiksgemak, maar ook aan de mogelijkheid om energie te besparen. Dit verklaart bijvoorbeeld de snel toenemende verkoop van slimme thermostaten. Manager detailhandel Rob Wierenga van UNETO-VNI: 'Het is handig om de verwarming vast aan te kunnen zetten op het moment dat je naar huis rijdt. Maar je kunt ook dagelijks op je tablet het energieverbruik volgen en de wasmachine aanzetten op het moment dat de stroom het goedkoopste is. Dat kan bijvoorbeeld het moment zijn dat de zonnepanelen op het dak de meeste elektriciteit leveren.'

Dienstverlening nieuwe stijl
Elektronicawinkels spelen niet alleen met apparatuur in op de wens van de consument om hun woning smart te maken. Steeds vaker werkt de retailer ook samen met bedrijven uit de technische installatiebranche om een woning volledig te automatiseren (domotica). De trend naar smart homes zorgt voor een compleet nieuwe dienstverlening. Elektronicawinkels en installatiebedrijven adviseren consumenten over smart apparaten voor entertainment, comfort, huishouden, infrastructuur en veiligheid. Vervolgens sluiten ze de apparaten ook aan en bieden ze service.

* op basis van GfK weekly retailpanel, week 45 t/m 49

Geplaatst in:

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Dick Reijman 079 325 07 53 / 06 224 116 60
e-mail d.reijman@uneto-vni.nl, www.uneto-vni.nl, www.twitter.com/unetovni

UNETO-VNI
UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. De 5.000 aangesloten installatiebedrijven realiseren een omzet van 13 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan 120.000 personen. Daarnaast vertegenwoordigt UNETO-VNI 1.300 verkooppunten van winkelbedrijven in wit- en bruingoed, elektronica, computers, hifi- en telecommunicatieapparatuur. De gezamenlijke omzet van deze bedrijven bedraagt 3,5 miljard euro.

GfK
GfK biedt betrouwbare markt- en consumenteninformatie waardoor klanten betere beslissingen kunnen nemen. Over de hele wereld combineren meer dan 13.000 marktonderzoekexperts hun passie met de jarenlange onderzoekservaring van GfK. Hierdoor is GfK in staat om wereldwijde inzichten te koppelen aan lokale marktinformatie uit meer dan 100 landen. Door gebruik te maken van innovatieve technologieën, zet GfK big data om in smart data. Hierdoor kunnen onze klanten hun concurrentievoordeel verbeteren en krijgen zij meer inzicht in de keuzes en ervaringen van hun consumenten.

UNETO - VNI

plaats:
Zoetermeer
website:
http://www.uneto-vni.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234