Driekoningenzingen bedreigd immaterieel erfgoed

Driekoningen op 6 januari was vroeger een heel belangrijk feest. Op het Driekoningenfeest mochten mensen verkleed als de drie koningen - Caspar, Melchior en Balthasar - langs de deuren gaan om te bedelen. Nu wordt nog maar op enkele plaatsen het Driekoningenfeest gevierd. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland wil graag weten waar in Nederland mensen op een of andere manier Driekoningen vieren.

Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland: 'Driekoningen was vroeger een van de allerbelangrijkste feesten in het jaar. Het sloot de midwinterperiode af en als je in de driekoningennacht je raam open zette dan haalde je het geluk binnen. Het was één van de winterfeesten waarin mensen langs de deur mochten gaan om voedsel, kaarsen en brandstof op te halen. Op deze manier zorgden de rijken dat de armen door de winter heen kwamen. Het was ook geen echt bedelen want als tegenprestatie zongen de Driekoningenzangers een lied:

'Driekoningen, driekoningen
Geef mij een nieuwe hoed
Mijn oude is versleten
Mijn moeder mag het niet weten
Mijn vader heeft het geld al op het rooster neergeteld'
Met andere woorden: mijn vader heeft het geld opgemaakt.'

Het Driekoningenfeest is door beroemde Nederlandse schilders in de 17e, 18e en 19e eeuw vaak vastgelegd. Strouken: 'Het zou heel jammer zijn dat dit bijzondere feest, waar zoveel mooie verhalen aan verbonden zijn, verloren zou gaan. Daarom willen wij graag weten waar nog in Nederland Driekoningen wordt gevierd en roepen wij mensen op om te reageren naar info@immaterieelerfgoed.nl. Misschien dat wij door samenwerking het feest toekomst kunnen geven.'

U kunt contact opnemen met Ineke Strouken van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland via 030-2760244 of 06-53240892.

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

plaats:
Culemborg
website:
http://www.volkscultuur.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234