Museum De Vier Quartieren zoekt voorwerpen en foto's over tatoeages

Museum de Vier Quartieren in Oirschot, een museum over immaterieel erfgoed, heeft het plan opgepakt om een expositie te organiseren over 'tatoeages en andere lichaamskunst' (zoals piercings). Zij wil dat doen in de periode 6 mei t/m 1 oktober 2017.

Om die expositie zo bijzonder mogelijk te maken is het museum op zoek naar voorwerpen en foto's uit het heden en verleden die te maken hebben met tatoeages en andere vormen van lichaamskunst in Nederland en andere landen in Europa en andere werelddelen. Het museum wil het benodigde materiaal graag lenen voor de expositie.

Geschiedenis
Een tatoeage is een bewust aangebrachte versiering van het lichaam met onder de opperhuis aangebrachte inkt. De in 1991 in de Alpen gevonden ijsman Ötzi - die zo'n 5300 jaar geleden leefde - bleek tatoeages te hebben.

Op zijn ontdekkingsreizen ontdekte kapitein James Cook in de achttiende eeuw op de vele eilanden die hij aandeed veel verschillende versieringen op de huid van de lokale bevolking. Hij noemde dat tattoo, afgeleid van het woord tattau dat de bewoners van Tahiti hiervoor gebruikten en dat streep, vlek of markering betekent. Tatoeëren werd populair onder de zeelieden. Het was een bewijs van hun avonturen naar verre landen. In 1774 nam Cook de getatoeëerde Omai mee naar huis en introduceerde hem in de Engelse hogere kringen. Naarmate het verkeer naar de nieuwe ontdekte gebieden intensiever werd, kwamen steeds meer westerlingen, ook hoge heren een tatoeage mee naar huis.

Neem contact op
Tegenwoordig heeft bijna een derde van de jongeren tussen de 18 en 29 jaar een tatoeage. Het museum in Oirschot wil een tentoonstelling maken over deze oude maar toch moderne vorm van lichaamskunst.

Als u het museum wil helpen neem dan vóór 15 januari 2017 contact op met Berrie Raaijmakers (de algemeen manager van het Museum) via e-mail: info@museumdevierquartieren.nl of telefonisch: 06-53300205.

Museum de Vier Quartieren is een geregistreerd museum dat zich met immaterieel erfgoed bezig houdt. Voor meer informatie over het museum verwijzen we naar: www.museumdevierquartieren.nl.

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

plaats:
Culemborg
website:
http://www.volkscultuur.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234