Tentoonstelling eert unieke klimprestatie mariniers

Vrijdag 16 december 2016 opent in het Mariniersmuseum in Rotterdam
"KLIM! met mariniers naar de top". Een tentoonstelling over de militaire berggidsen van het Korps Mariniers, de Mountain Leaders. Begin dit jaar ondernamen zij een expeditie naar de Manaslu, een 8.163 meter hoge berg in Nepal. Met het bereiken van de top schreven zij Nederlandse geschiedenis. Een prestatie zo indrukwekkend dat het aanleiding is voor de nieuwste tentoonstelling van het Mariniersmuseum. De gehele expeditie en alle voorbereidingen hieraan voorafgaand zijn met zorg vastgelegd middels film- en video; de documentaire "Manaslu - Een expeditie van het Korps Mariniers" door regisseur korporaal Jord Verheij is zelfs genomineerd voor een Gouden Reiger in de categorie 'effectiviteit'.

Mount Everest
Mountain Leaders zijn militaire berggidsen. Zij zijn gewend om hun taken, waaronder rots- en ijsklimmen, uit te voeren onder extreme omstandigheden in bergachtige- en arctische gebieden. Om zichzelf uit te dagen en hun vakkennis te vergroten ondernamen zij de expeditie naar de Manaslu. Er is overwogen om de Mount Everest te beklimmen, de hoogste berg ter wereld. Maar vanwege de drukte op deze berg, vaak wel 1.000 mensen in het basiskamp, is hiervan afgeweken. Op 9 mei 2016 bereikten zij de top van de Manaslu, een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis, de eerste Nederlandse militaire expeditie naar een berg hoger dan 8.000 meter.

De tentoonstelling
Bezoekers worden meegenomen in de wereld van de Mountain Leaders. In de tentoonstelling staat film- en fotomateriaal, door de mannen zelf vastgelegd, centraal. Beeldmateriaal vanuit een omgeving met extreme omstandigheden waar lawines en hoogteziekte op de loer liggen en veiligheid voorop staat. Adembenemende vergezichten van de Himalaya worden afgewisseld met ervaringen tijdens de expeditie. Ook de documentaire zal getoond worden. Bijzonder aan de tentoonstelling is dat Spoken Words artiest Justin Samgar, voormalig huisdichter van BNN en 3FM, gevraagd is een poëtische kijk te geven op de beklimming van de Manaslu. Bezoekers worden uitgedaagd om zelf te klimmen en kijken in een expeditie tent over de schouder van een marinier mee die een rondleiding geeft door het basiskamp.

Het Mariniersmuseum
Het Mariniersmuseum is gevestigd aan de Wijnhaven 7-13. Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur en in het weekend van 11:00 tot 17:00 kunnen bezoekers kennis maken met de elite eenheid Korps Mariniers. Nederlandse zeesoldaten, die vechten op de grens van land en water. En dat al sinds 1665. Het museum is voor jong en oud, met o.a. een familietentoonstelling "Expeditie speurneus" waarin kennis gemaakt wordt met het militair spoorzoeken, een van de specialiteiten van het Korps Mariniers.

Voor meer persfoto's en informatie kunt u mailen naar c.qualm@mariniersmuseum.nl
Mariniersmuseum Rotterdam | Wijnhaven 7-13 | 3011 WH | Rotterdam | 010-412 96 00 | www.mariniersmuseum.nl.

Mariniersmuseum

plaats:
Rotterdam

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234