Werkdruk fiscalisten neemt toe

Werkdruk fiscalisten neemt toe

Fiscalisten zien de werkdruk toenemen. Dat blijkt uit het onderzoek Werken in de Fiscaliteit dat voor de vijfde maal op rij werd gehouden door Sdu en Berenschot. Meer fiscalisten dan in 2015 vinden de balans tussen werk en privé verstoord, grootste zorg is onvoldoende budget om doelen te bereiken en meer fiscalisten dan in 2015 verwachten een toename van het aantal vacatures.


Naderend tekort fiscalisten

Vergeleken met vorig jaar daalde het percentage fiscalisten dat helemaal geen tekort verwacht op de arbeidsmarkt en steeg juist het percentage respondenten dat in grote mate een tekort verwacht. 32% van de respondenten denkt dat de arbeidsmarkt verder aantrekt, wat leidt tot meer vacatures. In 2015 was 28% van de respondenten die mening toegedaan.


Verstoring balans werk-privé

Uit het onderzoek Werken in de Fiscaliteit 2016 blijkt dat het percentage fiscalisten dat meent dat de balans tussen werk en privé niet op orde is de afgelopen jaren is toegenomen. Dat de werkdruk lijkt toe te nemen, blijkt ook uit het feit dat 39% van de fiscalisten aangeeft het belangrijk te vinden dat de werkdruk vermindert (28% in 2015). 61% van de fiscalisten zegt regelmatig en onbetaald meer uren te maken dan het aantal overeengekomen uren. 

Onvoldoende budget om doelen te bereiken
Tijdens de laagconjunctuur maakten fiscalisten zich vooral zorgen over bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden, bevriezing van het salaris en afname van de vraag naar hun diensten. Belangrijkste zorg is nu dat er onvoldoende budget is om doelen te bereiken.


De markt vraagt fiscalisten met soft skills

53% van de organisaties nam het afgelopen half jaar nieuwe medewerkers aan voor fiscaal werk. Van deze groep nam 76% een starter aan en 47% iemand met ervaring. Een net afgestudeerde moet in de eerste plaats soft skills in zijn geestelijke bagage hebben en daarnaast een brede fiscale kennis.Belastingdienst: negatief in het nieuws, als werkgever onverminderd populair

Sinds het van start gaan van het jaarlijkse onderzoek Werken in de Fiscaliteit in 2012 staat de Belastingdienst op één als populairste werkgever. Ondanks de negatieve publiciteit dit jaar nam de populariteit in 2016 zelfs licht toe: voor één op de vijf fiscalisten is zij de favoriete werkgever. Opvallend is dat de publieke sector (Belastingdienst en rechterlijke macht) en het onderwijs (wetenschappelijk en hbo) ook in 2015 weer in de top vijf zijn te vinden. Van de Big Four-kantoren treffen we alleen EY in de top vijf aan. 

Werken in de Fiscaliteit is het enige representatieve Nederlandse onderzoek waarin fiscalisten worden bevraagd over alle aspecten van hun werk. Van primaire en secundaire beloning tot arbeidsmobiliteit, van duurzame inzetbaarheid tot voorkeurswerkgever. Het onderzoek werd dit jaar voor de vijfde keer op rij gehouden.
De special met het onderzoek kunt u inzien: Werken in de fiscaliteit 2016/2017 (http://www.ndfr.nl/product/werken-de-fiscaliteit-de-resulaten-20162017)

Over SDU
Sdu voorziet juristen, fiscalisten, beleidsmakers, handhavers en andere juridische professionals van actuele informatie over wet- en regelgeving. Wij geloven dat vooruitgang voor iedereen anders is. Daarom laten wij ons niet leiden door wat er kan, maar door wat u nodig heeft. Op basis van uw wensen ontwikkelen we flexibele producten die u vooruit helpen.
Voor meer informatie over al onze producten: www.sdu.nl

Over Berenschot
Berenschot is een onafhankelijk organisatieadviesbureau met 350 medewerkers wereldwijd. Al bijna 80 jaar verrast Berenschot opdrachtgevers in de publieke en private sector met slimme en nieuwe inzichten. Dit door innovatie te koppelen aan ondernemerschap. Sinds 1962 heeft Berenschot een vestiging in Brussel en inmiddels ook vestigingen in het Caribisch-gebied en Afrika. Berenschot is partner in de E-I Consulting Group, een Europees samenwerkingsverband van toonaangevende adviesbureaus, en één van de oprichters van Universiteit Twente.
Meer informatie: www.berenschot.nl.

Sdu

plaats:
Den Haag
website:
http://www.sdu.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234