VvE Belang opent crowdfunding platform om geld te lenen voor onderhoud

Belangenorganisatie VvE Belang lanceert een platform voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) die onderling geld willen lenen of investeren voor onderhoud. Dit maakt VvE Belang bekend op het jaarcongres vandaag in Nieuwegein. Met het crowdfunding platform krijgen VvE's meer mogelijkheden om een lening af te sluiten voor noodzakelijk onderhoud.

Alhoewel VvE's al sinds 2005 verplicht zijn om een reservefonds voor groot onderhoud aan te leggen, blijkt uit onderzoek dat ongeveer de helft van alle 125.000 VvE's in Nederland te weinig geld in het eigen reservefonds heeft zitten. En dat terwijl appartementseigenaren voor grote uitdagingen staan wat betreft onderhoud, renovaties en groot-onderhoud aan gemeenschappelijke delen van het gebouw.

Gezien de aard van deze financiële tekorten bij VvE's en de striktere financieringsvoorwaarden van banken - waarbij banken geen directie kredieten verstrekken aan VvE's - introduceert VvE Belang crowdfunding speciaal toegespitst op onderlinge kredietverstrekking tussen VvE's in Nederland. VvE's die geld investeren, zouden op hun beurt een hoger rendement kunnen behalen dan wanneer zij het te investeren geld op een spaarrekening laten staan.

"Met het crowdfunding platform voorziet VvE Belang in een groeiende behoefte", aldus Kees Oomen, directeur bij VvE Belang. "In Nederland zijn op dit moment geen mogelijkheden voor VvE's om een financiering aan te gaan, behalve voor energiebesparing Maar voor onderhoud bestaat de financieringsmogelijkheid niet. Op het crowdfunding platform kunnen VvE's straks onderling zowel investeren als lenen wat voor beide partijen grote voordelen oplevert."

VvE Belang schat de financieringsbehoefte van VvE's in de komende jaren op enkele honderden miljoenen. Daarnaast verwacht VvE Belang dat de leenbedragen tussen de 50.000 euro en 1 miljoen euro liggen. De looptijd van de leningen is maximaal zeven tot acht jaar tegen een rente van zo'n 4 tot 5 procent. Om in aanmerking te komen voor financiering moeten VvE's voldoen aan een kwaliteitstoets en kredietbeoordelingstoets.

Momenteel bereiden enkele VvE's zich voor op een kredietaanvraag door middel van crowdfunding. Er wordt onder andere gesproken met een VvE over de herfinanciering van een reeds bestaande schuld met een rentepercentage van ruim 7%. VvE Belang verwacht voor het einde van dit jaar met meer details te kunnen komen over waar deze pilot projecten van start zullen gaan.

Commentaar:
VvE Belang: de grootste belangenbehartiger voor VvE's in Nederland

Stichting VvE Belang is de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor Vereniging van Eigenaars (VvE's) en appartementseigenaren met ruim 11 duizend aangesloten VvE's die meer dan 250 duizend appartementseigenaren vertegenwoordigen.

VvE Belang zet zich in voor het versterken van de positie van de VvE's en appartementseigenaren in Nederland en komt op voor hun belangen. Naast collectieve belangenbehartiging kunnen deelnemers gebruikmaken van gespecialiseerde juridische en bouwkundige dienstverlening. Ook worden voorlichtingsbijeenkomsten aangeboden met jaarlijks duizenden bezoekers, ontvangen de aangeslotenen het vakblad VvE Magazine en profiteren ze van tal van kortingen op cursussen en andere relevante zaken.

In Nederland zijn zo'n 144 duizend VvE's waarvan 125 duizend met tenminste één woning. Deze VvE's vertegenwoordigen in totaal ruim 1,1 miljoen appartementen.

VvE Belang

plaats:
Nieuwegein

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234