EU Spoedcursussen op school: nu ook in Nederland en Spanje

Het Understanding Europe project is in September in Nederland en Spanje begonnen. De eerste workshops hebben nu in beide landen plaatsgevonden. Op het hoofdkantoor van TUI Nederland in Rijswijk en in een congrescentrum in Mallorca werden studenten uit beide landen opgeleid tot officiële trainers van de workshops.

Het project, met de lijfspreuk Experiencing Europe, Understanding Europe (NL: Europa ervaren, Europa begrijpen), brengt middelbare scholieren basiskennis over de EU bij door middel van interactieve, vier uur durende EU Spoedcursussen. Deze EU Spoedcursussen werden al in 14 landen aangeboden en sinds september kunnen middelbare scholen in Nederland en Spanje zich nu gratis voor deze workshops opgeven.

De trainers zijn bekend met de materialen van de workshop en met verschillende onderwijsmethodes door het trainersweekend dat zij in augustus in Den Haag bijwoonden. Hier werden de Nederlandse trainers ondersteund door ervaren trainers uit Berlijn en Noordrijn-Westfalen, alsmede door het Understanding Europe team van de Schwarzkopf Stiftung. Anne Rolvering, uitvoerend directeur van de Schwarzkopf Stiftung, zei hierover: "Onze trainers brengen Europese onderwerpen naar de Nederlandse klaslokalen door middel van peer-educatie. We willen dat leerlingen Europa ervaren dat zij inspraak hebben en invloed kunnen uitoefenen op de Europese politiek."

De nieuwe trainers uit Nederland en Spanje kijken erg uit naar het geven van de workshops. Dit bevestigt Spaanse trainer Judit Lladós: "Mijn motivatie om trainer te zijn is dat ik zo mijn kennis over Europa met andere jonge Europeanen kan delen. Zij zullen later zelf stemmen in Europese verkiezing en moeten daarvoor begrijpen hoe de EU werkt en wat voor Europese problemen er bestaan. Ik vind het daarom erg belangrijk dat jongeren bewust worden van de rol van Europa in hun dagelijkse leven en hoe het vreedzame Europa dat zij kennen is ontwikkeld.

"Understanding Europe is een project dat nu belangrijker is dan ooit," zei Thomas Ellerbeck, voorzitter van de raad van bestuur van de TUI Stiftung op zijn bezoek bij het trainersweekend. "De projecten van de TUI Stiftung zijn op jonge Europeanen georiënteerd. Wij willen het idee van een gemeenschappelijk Europa dat nagestreefd werd toen de Europese samenwerking begon - een unie die vrede bewaart en de vrijheden van zijn burgers beschermt - benadrukken en verder ontwikkelen. Europa gaat immers over meer dan centen en euro's. Wegens het grote succes van Understanding Europe project, met name in Duitsland, is de tijd gekomen om het project naar andere Europese landen te brengen.

Understanding Europe is een project van de Schwarzkopf Stiftung en Stichting Europees Jeugdparlement Nederland in samenwerking met de TUI Stiftung. Understanding Europe begon in 2009 in Noordrijn-Westfalen met behulp van de Mercator Stiftung, breidde zich vervolgens uit naar Berlijn en Brandenburg in 2012, en begon in 2014 met zijn internationale uitbreiding. Het Europees Jeugdparlement (EJP) is een uniek platform voor Europees onderwijs dat jongeren aanmoedigt om huidige Europese problemen te bespreken en intercultureel dialoog faciliteert. De Schwarzkopf Stiftung is de internationale koepelorganisatie van het EJP.

De TUI Stiftung ondersteunt en organiseert projecten voor jongeren in Europa. Zo probeert het kennis en tolerantie te bevorderen die nodig zijn voor constructief, Europees dialoog.

Geplaatst in:

Stichting Europees Jeugdparlement Nederland

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234