Minister Edith Schippers ontvangt Ziel in de Zorg van Adjiedj Bakas

"De zorg moet dienend zijn aan de patiënt!"

Minister Edith Schippers van VWS nam op dinsdag 22 november 2017 het eerste exemplaar in ontvangst van het boek "Ziel in de Zorg" dat trendwatcher Adjiedj Bakas schreef. Bij die gelegenheid benadrukte ze haar optimisme over de toekomst van de zorg. Schippers: "Bij alle ontwikkelingen die Bakas in zijn boek schetst is mijn uitgangspunt dat mensen hun leven moeten kunnen leven zoals ze dat zelf voor ogen hebben. Ook als ze ouder of ziek worden. De zorg moet rekening houden met iemands persoonlijke situatie. Dat is cruciaal: wat voor de een belangrijk is, is voor de ander minder relevant. De zorg moet dienend zijn aan de patiënt. Een geslaagde transformatie in de zorg is een mix tussen oud en nieuw, analoog en digitaal, traditioneel en baanbrekend. Zo geeft een goed gesprek in een vertrouwde omgeving soms het beste resultaat. Sommige zaken blijven altijd zoals ze altijd zijn geweest - gelukkig wel. Die menselijke warmte blijft onmisbaar. Juist door toepassing van technische innovaties kan meer aandacht worden gegeven aan het menselijke aspect van zorg".

Schippers schreef ook het voorwoord bij het boek, waarin praktisch alle stakeholders in de gezondheidszorg aan het woord komen en een evenwichtig beeld wordt geschetst van de toekomst van deze uitermate belangrijke sector. Bakas zegt: "Ziel heeft er altijd in de zorg gezeten. Mensen zijn zoogdieren, en de zorg voor elkaar is bij zoogdieren een ingeboren kwaliteit. Zoogdieren zijn zorgdieren. Daarbij komt nog eens dat de mensen die in de zorg werken dat bijna altijd doen vanuit een innerlijke drijfveer en passie. Ze willen anderen verzorgen, bijstaan en als het even kan beter maken. Die ziel mag de afgelopen jaren dan wat in de verdrukking zijn gekomen, bijvoorbeeld door de protocollering en administratiedruk waar zorgverleners mee te maken kregen, maar zodra er weer met patiënten gewerkt kan worden, glanst die ziel weer als tevoren".

Schippers: "De innovaties volgen elkaar in rap tempo op, en innovaties op verschillende terreinen versterken elkaar. Dat betekent dat we over 30 jaar de zorg nauwelijks zullen herkennen. Bakas geeft in dit meesterlijk geschreven boek een inkijkje in hoe deze toekomst eruit zou kunnen zien. Een heerlijk optimistische kijk. Laat het een inspiratie zijn voor velen".

Ziel in de Zorg, hoe technologische revoluties en nieuw burgerschap leiden tot een vernieuwde zorgbranche

Adjiedj Bakas
360 pagina's
ISBN 9789491932311
prijs Euro 19,95

Recensenten kunnen contact opnemen met 020-6271017 of info@bakas.nl, om een recensie-exemplaar van dit boek op te vragen.

Trend Office Bakas

plaats:
Den Haag
website:
http://www.bakas.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234