Recordopbrengst Venduehuis 2,2 miljoen euro

In haar meer dan 200-jarig bestaan heeft de Najaarsveiling van het Venduehuis der Notarissen te 's-Gravenhage een recordopbrengst van 2,2 miljoen euro gerealiseerd. En zichzelf internationaal steviger op de kaart gezet met de Joodse Chanoeka olielamp, waar wereldwijd op is geboden. Hiermee bevestigt het Venduehuis haar status als grootste Nederlandse veilinghuis, met een groeiende buitenlandse interesse.

Topstuk uit de collectie was een zilveren Chanoeka olielamp, die 514.600 euro (incl. opgeld) heeft opgebracht. Deze 'het Joodse feest van de lichtjes' lamp komt uit de nalatenschap van mevrouw Rebecca D. Maduro. Zij is de moeder van George Maduro, een verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog en de naamgever van Madurodam. Decennia lang zat deze Chanoeka lamp, samen met tientallen andere kunstobjecten, in houten kisten opgesloten. Voor deze Joodse olielamp was vanuit de hele, vooral Joodse, wereld veel belangstelling en experts kwamen speciaal naar het Venduehuis overgevlogen om deze lamp te onderzoeken. Er is maar één ander exemplaar bekend, en die behoort toe aan ons Koninklijk Huis. Die lamp staat op dit moment in bruikleen in het Joods Historisch Museum. Uiteindelijk is de Chanoeka lamp in het bezit gekomen van een buitenlandse bieder.

Ander topstuk was 'Grazende kalfjes' van Piet Mondriaan dat voor 109.120 euro (incl. opgeld) onder de hamer ging. Bijna honderd jaar was deze vroege Mondriaan, geschilderd tussen 1901 en 1903, zoek. Het werd ooit toegeschreven aan Frits Mondriaan, de oom van Piet. Aangezien op het spieraam aan de achterzijde de naam 'Mondriaan' en de titel 'Grazende kalfjes' staan en bovendien 'Ringdijk 81' vermeld wordt, het adres van Piet Mondriaan in Amsterdam-Watergraafsmeer tussen mei 1903 en januari 1904, is dit een schilderij van Piet Mondriaan. Het Certificaat van echtheid toont dat overigens ook overduidelijk aan.

Een briljant geslepen diamanten ring, geflankeerd door zes kleinere stenen met een gewicht van 8 gram, bracht 86.800 euro (incl. opgeld) op. Een stel Delfts blauw tulpenvaasjes wisselde eveneens voor 86.800 euro (incl. opgeld) van eigenaar. En voor het bronzen beeld 'Joodse voerman' van Leonid Vladimirovich Pozen, voorstellende een reizende Joodse familie, dient 39.680 euro (incl. opgeld) betaald te worden.

In totaal zijn er gedurende de drie veilingdagen ruim duizend kavels geveild door de veilingmeesters van het Venduehuis der Notarissen te 's-Gravenhage. Tijdens de veilingdagen zat de veilingzaal stampvol en hebben honderden bieders de veiling online gevolgd. Voor het grote aantal bieders per telefoon moest het Venduehuis zelfs extra mankracht inzetten. Peter Meefout, directeur van het Venduehuis, noemt de veilingopbrengst een 'historisch moment' in het bestaan van het in 2017 tweehonderdvijftien jaar jonge veilinghuis. "We zijn zeer ambitieus om met het Venduehuis nationaal én internationaal verder te komen, ik zie deze recordopbrengst als een mooie stap in die richting," voegt hij hier aan toe.

Geplaatst in:

- Voor meer informatie over het werk van Piet Mondriaan en andere kunstwerken uit de Najaarsveiling kunt u contact opnemen met RegisterTaxateur drs. Chris Vellinga via c.vellinga@venduehuis.com of via 06 553 680 67.
- Voor meer informatie over de collectie van mw. Rebecca D. Maduro en de Chanoeka lamp kunt u contact opnemen met RegisterTaxateur Annelies de Boer-van der Minne via a.deboer@venduehuis.com of via 070 311 86 32.
- Financiële informatie over het Venduehuis kunt u krijgen van directeur Peter Meefout via p.meefout@venduehuis.com of 06 240 953 90.
- Algemene informatie over de Najaarsveiling kunt u krijgen van Public Relations Officer drs. Philomeen van 't Hooft via p.vanthooft@venduehuis.com of via 070 302 86 97.

Venduehuis

plaats:
Den Haag

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234