Amsterdamse IJ-prijs 2016 naar Ivo van Hove

Amsterdam, 19 november 2016 - Ivo van Hove is winnaar van de IJ-prijs. Een prestigieuze prijs die op initiatief van de gemeente Amsterdam en PwC jaarlijks wordt toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage levert aan de internationale profilering en economische, maatschappelijke of culturele ontwikkeling van de stad Amsterdam.

Volgens de jury is Van Hove een van de belangrijkste culturele ambassadeurs van onze hoofdstad. 'Onder zijn zakelijke en artistieke leiding is Toneelgroep Amsterdam in de beleving van velen het voornaamste gezelschap van de hoofdstad en het land. Van Hove koppelt cultureel ondernemerschap aan een internationale visie. Hij brengt zijn toneelgezelschap naar de wereld, en de wereld naar Amsterdam.'

Toneelgroep Amsterdam is behalve aan het Leidseplein dit seizoen onder meer te zien in Parijs, Seoul, Taipei, New York, Rome, Barcelona en Moskou. Samenwerking met buitenlandse partijen leidt tot coproducties die zelfstandig niet gemaakt zouden zijn, zo stelt de jury. 'De budgetten zijn groter en er ontstaat letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend theater. Goed voorbeeld hiervan is Kings of War, waarin drie klassiekers van Shakespeare zijn samengebracht tot een avondvullende voorstelling over leiderschap.'

Op hun beurt stralen de buitenlandse regies van Van Hove, zoals zijn meermaals bekroonde A View from the Bridge en David Bowies Lazarus, weer af op Amsterdam, aldus de jury. 'Buitenlandse regisseurs, schrijvers en gezelschappen komen naar de hoofdstad om met Toneelgroep Amsterdam te werken, zoals de talentvolle jonge regisseur Simon Stone. In hun kielzog volgt een internationaal publiek dat ontdekt wat Amsterdam te bieden heeft.'

De IJ-prijs wordt dinsdag 22 november in de Amsterdamse Stadsschouwburg uitgereikt door burgemeester Eberhard van der Laan. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro bestemd voor een door de winnaar te bepalen goed doel en een sculptuur van kunstenares Iris Le Rütte.

Noot voor de redactie:

1. De IJ-prijs is een initiatief van de gemeente Amsterdam en PwC en werd in 1998 voor het eerst uitgereikt aan Ernst Veen. De jury bestaat uit voorzitter Kajsa Ollongren (wethouder Amsterdam), Wouter Poot (partner PwC), Cathelijne Broerse (directeur De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam) en Bas Verhart (Co-founder Thnk). Eerdere winnaars waren o.a. Geert Mak, Joop van den Enden, Rahma el Mouden, Bob Pinedo, Wim Pijbes en Duncan Stutterheim.

2. Journalisten en fotografen kunnen zich voor de uitreiking van de IJ-prijs aanmelden via Koen Jonker, persvoorlichter PwC, telefoon: 088 792 4982, e-mail: koen.jonker@nl.pwc.com.

PwC

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.pwc.com/nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234