Chanoeka lamp brengt 415.000 euro op

Op de Najaarsveiling van het Venduehuis Den Haag heeft een Joodse Chanoeka lamp 415.000 euro opgebracht. Deze olielamp komt uit de nalatenschap van mevrouw Rebecca D. Maduro. Zij is de moeder van George Maduro, een verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog en de naamgever van Madurodam. Decennia lang zat deze Chanoeka lamp, samen met tientallen andere kunstobjecten, in houten kisten opgesloten.

Het goud en zilver van de collectie uit de nalatenschap van mevrouw Rebecca D. Maduro bestaat uit veel gebruiksvoorwerpen en tafelservies zoals een zilveren theepot, een gouden suikerlepel en een zilveren thee- en koffieservies. Het topstuk, de zilveren Chanoeka 'het Joodse feest van de lichtjes' lamp, is opgesierd met rocaille en putti en gedecoreerd met Louis XIV kwasten. Hij werd in 1747 vervaardigd door Harmanus Nieuwenhuys, gerenommeerd zilversmid in Amsterdam van 1736 tot 1763. De opbrengst van 415.000 euro kwam tot stand na een spannende strijd tussen twee bieders. Er is maar één ander exemplaar bekend, en die behoort toe aan ons Koninklijk Huis. Die lamp staat op dit moment in bruikleen in het Joods Historisch Museum.

George John Lionel Maduro kwam na diverse keren opgepakt en weer ontsnapt te zijn, uiteindelijk terecht in het concentratiekamp Dachau. Daar overleed hij vlak voor de bevrijding op 28-jarige leeftijd aan vlektyfus. Zijn ouders, waaronder dus zijn moeder Rebecca, hebben het startkapitaal beschikbaar gesteld voor Madurodam als monument voor hun enige zoon. Dat groeide uit tot een internationaal icoon.

Geplaatst in:

- Voor meer informatie over de collectie van mw. Rebecca D. Maduro en de Chanoeka lamp kunt u contact opnemen met RegisterTaxateur Annelies de Boer-van der Minne via a.deboer@venduehuis.com of via 070 311 86 32.
- Algemene informatie over de Najaarsveiling kunt u krijgen van Public Relations Officer drs. Philomeen van 't Hooft via p.vanthooft@venduehuis.com of via 070 302 86 97.

Venduehuis

plaats:
Den Haag

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234