Met sprongen vooruit dankzij equitherapie

Naast reguliere therapieën als speltherapie, video-training, therapie met honden en bewegingsagogie is bij Gastenhof nu een uniek project ontwikkeld: equitherapie. Hierbij gaat het om therapeutische effecten te bereiken door contact en bewegen met het paard doelmatig te gebruiken. Gastenhof is het in Limburg gevestigde orthopedagogisch behandelcentrum van Koraal Groep.

Succesvol
Met z'n specifieke sociale leer- en bewegingsmogelijkheden werkt het paard mee als 'co-therapeut' om mensen met psychische en/of lichamelijke problemen systematisch te helpen of ze in hun ontwikkeling te bevorderen. Het project is in april gestart in samenwerking met drie equitherapeuten van Gastenhof: Roy Zinzen-Boves, Audrey Walter en Karin Scheres. Zeven jeugdigen hebben de therapie inmiddels succesvol afgerond.

Youri wilde in eerste instantie leren z'n boosheid te beheersen. Dit doel bleek voor hem toch een te grote stap. "We hebben daarom voor een kleiner doel gekozen: leren ontspannen. Dankzij Rakker kan ik me nu veel beter ontspannen, equitherapie geeft mij rust." Annalena wilde leren om vertrouwen te krijgen in zichzelf én in andere mensen. "Ik durfde de grote Fries Yinte eerst niet eens vast te houden, ik vond haar zo groot! Nu help ik mee met optuigen, zit achterstevoren op het paard en durf zelfs in galop." Het vertrouwen van Annalena groeit stapsgewijs gedurende het samenwerken met het paard en de therapeut.

Ook op andere vlakken heeft ze veel geleerd: zelfstandig reizen met de trein naar de therapielocatie, grenzen aangeven, hulp vragen... Er zijn dus al heel wat mooie resultaten bereikt! Ook Luna's moeder beaamt dat: "Ik vind het schitterend om te zien hoe Luna met Floor omgaat, zonder angst of remmingen. Het lijkt wel alsof ze communiceren zonder te spreken. Ik ben enorm blij dat Luna deze kans heeft gekregen!"

Financiële ondersteuning
Het project kon worden gerealiseerd dankzij de financiële steun van DVB Foundation, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Stichting Fonds Welzijnswerk, Ateron, Janivo Stichting, Stichting JONG en Steunfonds LVB.

Koraal Groep
Binnen Koraal Groep staan mensen met een beperking of belemmering op verstandelijk, lichamelijk en/of psychosociaal gebied centraal. Onze elf stichtingen, gevestigd in Noord-Brabant en Limburg, bieden samen een compleet en samenhangend pakket zorg en ondersteuning: gehandicaptenzorg, jeugdzorg, speciaal onderwijs, arbeidsintegratie en maatschappelijke opvang. Koraal Groep heeft veel ervaring met complexe hulpvragen. Wij vinden het belangrijk dat elke cliënt en leerling zichzelf blijft ontwikkelen en een bestaan leidt dat past bij zijn wensen en mogelijkheden. Meer informatie op www.koraalgroep.nl

Geplaatst in:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mehlika Schopen, manager Communicatie, 06 22 94 0161.

Koraalgroep

plaats:
Sittard
website:
http://www.koraalgroep.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234