MST kleurt paars vanwege Wereld Prematuren Dag

Ziekenhuis MST in Enschede geeft vandaag zichtbaar aandacht aan Wereld Prematuren Dag. Het nieuwe ziekenhuis kleurt vandaag als het donker is paars. De kleur van deze speciale dag. Neonatale zorg is een speerpunt van MST. Er zijn dan ook 3 neonatologen in dienst die o.a. werken op de post-ic op de afdeling Neonatologie. MST heeft hiermee een regionale functie.

1 op de 10 baby's wordt te vroeg geboren. Wereldwijd.
Vaak dient de bevalling zich spontaan aan. Ouders belanden daardoor plotseling in een zware periode vol spanning en heftige emoties. Want baby's die te vroeg worden geboren, zijn baby's om je zorgen over te maken. Deze kinderen hebben te maken verhoogde, medische risico's. Een vroeggeborene kan bijvoorbeeld de eigen temperatuur niet goed regelen en heeft een lage weerstand. De piepkleine organen van deze baby's zijn vaak ook nog niet helemaal ontwikkeld wat ook samenhangt met bloedarmoede waar veel te vroeg geboren kinderen last van hebben.

Gelukkig is de zorg in Nederland zo goed dat inmiddels 70% van de vroeggeborenen overleefd. Dat zegt echter niets over het proces dat ouders en baby doormaken.
Baby's die zich voor 32 weken aandienen worden geboren in een ziekenhuis waar een NICU (intensive care voor pasgeborenen) is. Voor MST is dat meestal het ziekenhuis in Zwolle (ISALA klinieken). Daar verblijven de kinderen eerst een tijdje. Slechts 10 ziekenhuizen in Nederland beschikken over een NICU.

Bij MST werken 3 neonatologen. Als de baby voldoende is aangesterkt kan het daarom naar MST komen, de artsen bieden topklinische zorg. Op onze post-Intensive Care verblijft de baby een aantal weken, vaak tot rond de oorspronkelijk uitgerekende datum. MST is de enige in de regio met een speciale post-ic voor vroeggeborenen.
Ook als de baby's nog ondersteuning van de ademhaling hebben of voeding door het infuus krijgen, zijn ze al welkom. Als de baby geen intensieve zorg meer nodig heeft, volgt overplaatsing naar een ander ziekenhuis of gaat het vanuit MST naar huis.

In MST staat gezinsgerichte zorg centraal. Dat betekent dat ouders zo vaak als ze willen bij hun baby kunnen zijn. Dit geldt ook voor s'nachts. Ouders kunnen blijven slapen bij de baby op de kamer. Als ouders thuis zijn, bijvoorbeeld in verband met broertjes/zusjes, kunnen ze via een camera hun kind live zien. Wij vinden binding tussen ouders en kind heel belangrijk.

MST heeft een speciale follow up poli voor vroeggeborenen. De artsen vervolgen hiermee de ontwikkeling van de baby's. Zowel motorisch, cognitief, spraak, taal en gedrag. We weten dat prematuur geboren kinderen een risico hebben op ontwikkelingsstoornissen op deze gebieden. We vervolgen de kinderen tot ze 9 jaar oud zijn en kunnen vroegtijdig begeleiding (fysio, logo, psychologie) inschakelen om de ontwikkeling zo optimaal mogelijk te stimuleren.

Geplaatst in:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Milou Wolterinck via 06 3175 1291.

Medisch Spectrum Twente

plaats:
Enschede
website:
https://www.mst.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234