Nieuwe eindtoets basisschool verbetert aansluiting middelbare school

Arnhem, 17 november - De verplichte eindtoets voor leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs bekijkt de cognitieve vaardigheden bij rekenen en taal. Talenten en interesses moeten echter net zo zwaar meewegen. Het Arnhemse AMN heeft voor basisscholen een alternatieve eindtoets ontwikkeld, evenals het adviesinstrument 'Aansluiting'. Daarmee kunnen scholen tot een breder en objectiever oordeel komen over kansen en mogelijkheden van een leerling in het voortgezet onderwijs.

De vrijwillige eindtoets, de Cito-toets in de volksmond, is in 2015 vervangen door een verplichte eindtoets. Daarmee moet de macht over het advies voor een basisschoolleerling weer bij de basisschool komen. De politiek wilde daarnaast dat er alternatieven kwamen voor de toets die Cito biedt, een wens die ook veel scholen koesteren. Behalve de Centrale Eind Toets van Cito zijn er sinds oktober vijf alternatieven. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs keurde toen de eindtoets van het Arnhemse AMN goed.

AMN ontwikkelt al jaren testen, toetsen en volgsystemen voor het onderwijs en het bedrijfsleven. De nieuwste loot aan de stam is de eindtoets voor groep acht. De eindtoets van AMN onderscheidt zich volgens de organisatie van vergelijkbare toetsen omdat hij meet wat hij moet meten. Niet alleen de cognitieve vaardigheden van een leerling, maar ook zijn of haar specifieke talenten.

Onvoldoende houvast
De aanbieder wil echter meer zijn dan alleen de vijfde aanbieder van een Eindtoets. Uit dat streven is het adviesinstrument 'Aansluiting' voortgekomen. "Vier jaar geleden kwam de discussie over de verplichte eindtoets op gang," stelt John Mulder van AMN. "We zijn toen een extra instrument gaan ontwikkelen, los van de eindtoets, waarmee scholen tot een beter afgewogen oordeel kunnen komen welk voortgezet-onderwijsvorm het beste bij de talenten van een leerling past. Dat is Aansluiting geworden."

Dit instrument versterkt volgens Mulder het schooladvies door de school input te leveren, zonder het advies zelf te vervangen. Behalve de cognitieve vaardigheden van leerlingen wegen zaken zoals aanleg, motivatie en interesses van elke leerling mee. Daarnaast tellen de oordelen van leerkrachten en ouders mee. Zo kunnen scholen hun eigen oordeel beter onderbouwen en objectiveren.

Alle leveranciers van eindtoetsen krijgen een vergoeding van de overheid voor het ontwikkelen en afnemen van een eindtoets. Omdat AMN gelooft in de toegevoegde waarde van Aansluiting, heeft de organisatie besloten dit instrument zonder kosten te leveren aan elke school die de AMN Eindtoets gaat gebruiken. Maar elke school kan het instrument gebruiken, benadrukt Mulder.

Over AMN
AMN is opgericht in 1998 en biedt testen, toetsen en volgsystemen aan voor het onderwijs en voor het bedrijfsleven. De instrumenten van AMN (www.amn.nl) bieden inzicht in het potentieel van mensen en hoe dit potentieel optimaal benut kan worden.

AMN is ook actief in Duitsland, Roemenië en Kazachstan. In Nederland is AMN de grootste aanbieder van intaketesten voor het MBO. Jaarlijks maken meer dan 250.000 deelnemers gebruik van de AMN-instrumenten en van haar digitale platform.

Geplaatst in:

Contact
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Lianne Konings:
Email: info@amn.nl
Telefoon: 026 3557333

AMN Eindtoets

plaats:
Arnhem

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234