MS Collecteweek: Kraantje Pappie maakt zich sterk tegen MS

Van 21 t/m 26 november organiseert het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte. Ieder jaar gaan er weer duizenden collectanten met een collectebus langs de deur om geld in te zamelen voor mensen met Multiple Sclerose (MS). Dit jaar staat het verhaal van ambassadeur Kraantje Pappie centraal tijdens de collectecampagne van het Nationaal MS Fonds.

De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om te investeren in onderzoeken om MS te genezen en de kwaliteit van leven van mensen met MS te verbeteren.

Samen sterker tegen MS
De beste vriend van Kraantje Pappie werd op 15-jarige leeftijd plotseling ernstig ziek. "Na twee keer verkeerd gediagnosticeerd te zijn, bleek het uiteindelijk MS. Ik weet niet hoe goed ik begreep wat MS precies inhield toen ik te horen kreeg dat dat de reden was waarom mijn beste vriend al maanden op bed lag als een dood vogeltje. Maar toen we ons er eenmaal iets meer in verdiepten, bleek het allemaal toch wel heel heftig te zijn. Familie om hem heen begreep het maar al te goed en aan hun reacties te zien begreep ik langzaam de ernst van de situatie."

Als ambassadeur wil Kraantje Pappie meer aandacht vragen voor de ziekte MS: "Hopelijk leidt dat tot betere onderzoeken, betere hulp en, indien nodig, nog meer steun. Samen staan we nog sterker tegen MS!"

Leven met MS
Het verhaal van de vriend van Kraantje Pappie is er één uit duizenden. Nederland telt namelijk meer dan 17.000 mensen MS. Mensen zoals Joyce, Johan en Els. Zij willen ondanks de diagnose MS het maximale uit het leven halen. Bijvoorbeeld door te genieten van hun gezin, sport en het leven. Bekijk hun verhaal: https://youtu.be/3TClB0XNHlI

Digitaal collecteren
Het Nationaal MS Fonds streeft dit jaar naar een recordopbrengst van Euro 1 miljoen. Daarom heeft het fonds -naast de vertrouwde huis-aan-huiscollecte- een nieuwe, innovatieve manier van collecteren geïntroduceerd. Via de digitale collectebus kunnen mensen heel gemakkelijk een virtuele collectebus aanmaken waarmee ze via social media kanalen, maar ook e-mail en Whatsapp, direct kunnen collecteren. Een succes, zo blijkt uit de eerste cijfers: in de aanloop naar de collecteweek zijn er al 210 collectebussen aangemaakt. Deze hebben 617 donaties ontvangen en daarmee een totaalbedrag van meer dan Euro 6.000 opgehaald.

Geef voor MS
Geef tijdens de collecteweek van 21 t/m 26 november aan de collectant van het Nationaal MS Fonds, deze is te herkennen aan de collectebus met het oranje vlinderlogo. Iedere donatie -groot of klein- is welkom! Collectant gemist? Ga naar www.mscollecte.nl en doneer online. Het is ook mogelijk om een donatie over te maken op giro 5057 (NL 92 INGB 000000 5057) of sms STOPMS naar 4333 en doneer eenmalig Euro2.

Digitale collectebus aanmaken? Ga naar https://digicollect.nationaalmsfonds.nl en maak je ook sterk tegen MS!

Contact Nationaal MS Fonds
Rianne van Dijk
(010) 591 98 39
rianne@nationaalmsfonds.nl

Contact Kraantje Pappie
Nick Steenge Management
06 46 02 54 41
info@nicksteeenge.com

Meer info
www.mscollecte.nl
www.nationaalmsfonds.nl
https://digicollect.nationaalmsfonds.nl

Over het Nationaal MS Fonds
Sinds 1993 zet het Nationaal MS Fonds zich in voor mensen met MS en helpt hen met het in beweging houden van hun wereld. Het Nationaal MS Fonds wil voorkomen dat mensen met MS stil komen te staan en dat hun wereld kleiner wordt. Mensen die in beweging blijven zijn zelfstandiger en doen mee in de maatschappij.

Het Nationaal MS Fonds heeft drie werkgebieden om die beweging te realiseren:
1. Onderzoek
2. Coaching
3. Voorlichting

Onderzoek
De onderzoeken die wij financieren zijn erop gericht om voor nu de kwaliteit van leven van mensen met MS te verbeteren. Daarnaast financieren we onderzoeken gericht op een toekomst zonder MS.

Coaching
Mensen met MS verder helpen met het stimuleren van kijken naar mogelijkheden. Dat doet het Nationaal MS Fonds via het Can Do Behandelprogramma, het MS Trainingscentrum en de jaarlijks terugkerende activiteiten die we organiseren.

Voorlichting
Het Nationaal MS Fonds geeft verschillende brochures uit voor zowel mensen met MS, hun naasten als zorgverleners. Daarnaast organiseren we ieder jaar de Nationale MS Dag en geven we MS Nieuwslijn uit, het kwartaalmagazine voor donateurs van het Nationaal MS Fonds.

Feiten over MS
Centrale zenuwstelsel
MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel en het is een chronische ziekte die niet vanzelf overgaat. MS is GEEN spierziekte.

Levensverwachting
MS heeft geen directe invloed op de levensverwachting. Toch kunnen indirecte gevolgen in zeldzame gevallen een ongelukkig effect hebben. Zo kan iemand met slikproblemen door MS een longontsteking krijgen door het verslikken. Of het lichaam reageert heftig op een specifiek medicijn waardoor een zeldzame bijwerking zich voordoet.

Rolstoelafhankelijkheid
Het merendeel van de mensen met MS wordt NIET volledig rolstoelafhankelijk.

Medicatie
Er zijn medicaties ontwikkeld die het ziekteproces kunnen vertragen, aanvallen kunnen stoppen en middelen die symptomen kunnen bestrijden. En zijn nog geen genezende middelen voor MS.

Erfelijkheid
MS is niet erfelijk, maar MS komt bij bepaalde families wel meer voor dan door toeval verwacht kan worden. Naast omgevingsfactoren zijn er genetische factoren die een rol spelen bij MS. Vanwege deze genetisch bepaalde factoren hebben sommige mensen meer kans om MS te krijgen dan anderen.

Kansberekening
1 op de 1.000 mensen in Nederland krijgt MS. In totaal hebben zo'n 17.000 mensen in Nederland MS.

Geografie
MS komt in bepaalde landen en streken meer voor dan in andere gebieden. Waarschijnlijk spelen omgevingsfactoren, die kenmerkend zijn voor dat land of die streek, een rol bij het ontstaan van MS. In gebieden met een gematigd klimaat komt vaker MS voor dan in die met een tropisch klimaat. MS komt met name voor in Europa en Noord-Amerika.

Onvoorspelbaar
Geen twee mensen met MS hebben exact dezelfde klachten of beloopsvorm. Hierdoor is de ziekte onvoorspelbaar te noemen. Dit kan voor veel angst zorgen. Angst voor een prettige toekomst. Het Nationaal MS Fonds helpt mensen met MS verder aan de hand van voorlichting, ondersteuning en onderzoek.

Nationaal MS Fonds

plaats:
Rotterdam
website:
http://www.nationaalmsfonds.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234