"Geef het werk terug aan de zorgprofessionals"

'Geef het werk terug aan de zorgprofessionals' stelt Monique Kempff voorzitter NU'91. Als er iets misgaat in de zorg - en natuurlijk moeten incidenten zoveel als mogelijk worden voorkomen - wordt er direct een nieuw protocol met bijbehorende lijstjes gemaakt of wordt er een nieuw extern keurmerk geïntroduceerd. Lijstjes die extra werkdruk opleveren en keurmerken die een vorm van schijnveiligheid creëren. Het staat in een afvinklijstje, dus nu is het goed geregeld. NU'91 wil dat er meer vertrouwd wordt op het vakmanschap en de autonomie van zorgprofessionals. Geeft hun de 'lead' terug over hun werk. En, werkgevers zorg ervoor dat ze voldoende bijscholing kunnen volgen om die autonomie waar te kunnen maken.

Daarnaast moeten werkgevers investeren in strategische personeelsplanning en opleidingen. Werkdruk ontstaat ook door een tekort aan collega's. Door onvoldoende scholing groeien zorgprofessionals niet door naar gespecialiseerde functies. Ook is er te weinig aandacht voor aanwas aan de onderkant.

Aanleiding voor deze reactie is het vandaag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO gepubliceerd onderzoek waaruit blijkt dat medewerkers in de gezondheids- en welzijnssector de werkdruk als bovengemiddeld ervaren.

Persvoorlichting: Karin Weerts 0651402879 / k.weerts@nu91.nl

NU'91

plaats:
Utrecht

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234