NVM schept helderheid rond plattelandswoning

Handreiking voor gemeenten voorkomt leegstand van boerderijen

Nieuwegein - Gemeenten maken nog te weinig gebruik van de Wet Plattelandswoningen. Deze wet, die in 2013 in werking trad, maakt het mogelijk voor niet-agrariërs om een agrarische bedrijfswoning te bewonen en voorkomt leegstand op het platteland. Door een aantal gemeenten wordt de wet al succesvol toegepast, maar nog veel gemeenten zijn terughoudend bij het toepassen hiervan. De NVM publiceert vandaag een handreiking voor gemeenten, adviseurs en andere betrokkenen om de wet- en regelgeving rond de plattelandswoning inzichtelijker te maken.

De Wet plattelandswoningen maakt het mogelijk dat een agrarische bedrijfswoning eveneens bewoond mag worden door iemand die niet verbonden is aan het bijbehorende agrarische bedrijf. Voor de plattelandswoning gelden minder zware milieunormen dan voor een burgerwoning, zodat het bijbehorende agrarisch bedrijf en omringende bedrijven kunnen blijven functioneren.

Hoewel de wet op diverse plaatsen al met succes is toegepast, zijn veel gemeenten nog terughoudend met het aanwijzen van plattelandswoningen. Dit komt mede door een uitspraak van de Raad van State, die in 2015 oordeelde dat ook voor plattelandswoningen een luchtkwaliteitsbeoordeling moet plaatsvinden. Deze uitspraak leidde tot grote onduidelijkheid over de toepassing van de wet.


Op basis van jurisprudentie en succesverhalen constateert de NVM echter dat er genoeg mogelijkheden zijn om een woonboerderij toch aan te merken als plattelandswoning. Voorwaarde is wel dat de woning op het terrein staat van een actief agrarisch bedrijf. Ook dient eventuele hinder van omliggende bedrijven te worden beoordeeld. Met de vandaag gepubliceerde handreiking voor gemeenten hoopt de NVM dat zij de wet vaker zullen toepassen.

"De Wet Plattelandswoningen biedt redding voor veel leegstaande woonboerderijen", aldus Ard Klijsen, voorzitter van de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de NVM. "Uit ons onderzoek blijkt dat gemeenten niet bang hoeven te zijn om de wet toe te passen, zolang ze zich maar aan een aantal voorwaarden houden. Met onze handreiking bieden we duidelijkheid en dragen wij bij aan een vitaal platteland."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roeland Kimman, communicatie, media en woordvoering. Telefoon 030 6085 185, mobiel 06 - 55 205 205 E mail: kimman@nvm.nl

NVM

plaats:
Nieuwegein
website:
http://www.nvm.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234