Persuitnodiging: Kansrijk Indonesië en belang van economische missies

Van 21 november tot en met 24 november bezoekt een omvangrijke handelsdelegatie van meer dan 100 Nederlandse ondernemers Indonesië. Dit gebeurt samen met een delegatie van het Kabinet onder aanvoering van de Minister-president. Op woensdag 16 november (12.30-13.30 uur) zullen diverse ondernemers en zakelijk missieleider Hans de Boer het missieprogramma, en de kansen die Indonesië biedt voor ondernemers, toelichten. Daarnaast zullen zij stilstaan bij het belang van economische missies voor bedrijven in het algemeen.

Persbriefing 16 november
Vertegenwoordigers van de pers zijn welkom. De bijeenkomst start om 12.30 uur en eindigt 13.30 uur in de Malietoren te Den Haag (Bezuidenhoutseweg 12). Het programma is als volgt:

1. Welkom (incl. lunch).
2. Korte toelichting op de komende missie, de kansen voor Nederlandse ondernemers in Indonesië en de laatste economische ontwikkelingen. Door Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW en zakelijk missieleider.
3. Toelichting door enkele deelnemers aan de missie:
a. Life sciences & health. Toelichting door Erik Jan Vlieger van Incision die training geven aan chirurgen.
b. Tuinbouw. Toelichting door Douwe Zijp, supervisory board member van East-West Seed en lid van de International Seed Federation over o.a. trainingen aan lokale tuinders.
c. Watersector. Toelichting door Robert de Bruin van Van Oord.
d. Johan van de Gronden, CEO van PUM, zal kort wat vertellen over het werk van de PUM-experts in Indonesië.
4. Vragen en napraten

Aanmelden:
Pers kan zich aanmelden via scherrenburg@vnoncw-mkb.nl SVP uw komst doorgeven voor dinsdag 15 november 12:00 uur. Locatie van de bijeenkomst is het gebouw van VNO-NCW. Bezuidenhoutseweg 12 te Den Haag.

Grootste economie van Zuidoost-Azië
Indonesië is de grootste economie van Zuidoost-Azië. De goederenhandel tussen Nederland en Indonesië had in 2015 een omvang van ruim 3,2 miljard euro (incl. diensten 4,4 miljard). Aan goederenexport vanuit Nederland ging het om 730 miljoen euro (o.a. voedingsmiddelen, chemische producten en machines). Dit zou over heel 2016 kunnen uitkomen op 1 miljard. Nederland is voor Indonesië de grootste exportbestemming in Europa en een grote investeerder in het land. Nederlandse ondernemers hebben volgens de laatste cijfers belangen ter waarde van 2,2 miljard euro (directe buitenlandse investeringen) in Indonesië. De vooruitzichten zijn goed. Zo groeit de Indonesische economie dit en volgend jaar met 5,1% en 5,3%.

Grote economische missie
In totaal 110 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de sectoren water & maritiem, klimaat & afvalmanagement, life sciences & health en tuinbouw & uitgangsmaterialen reizen mee met de missie georganiseerd door RVO. Met name op deze terreinen biedt de Indonesische economie veel kansen. Nederlandse ondernemers kunnen zo ook bijdragen aan de economische agenda van President Joko Widodo voor meer nieuwe investeringen, groei en nieuwe banen. Met diverse bedrijfsbezoeken, matchmaking, seminars, een grote handelsreceptie en diverse akkoorden die worden getekend worden de economische banden verder verdiept. Diverse bedrijven zullen tijdens de missie ook spreken met Indonesische regeringsvertegenwoordigers. Ook het mogelijke vrijhandelsverdrag waar de EU en Indonesië afgelopen zomer over hebben gesproken zal aan de orde komen aangezien het beide handelsblokken kansen biedt op meer welvaart en een hoger welzijn.

Voor vragen: Edwin van Scherrenburg, VNO-NCW, 070-3490173, 06-30417005.

VNO-NCW

plaats:
Den Haag

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234