Universiteiten Mosul, Tikrit en Raqqa op bezoek in Amsterdam

Op 16 november aanstaande doen de universiteiten van Mosul, Tikrit en Raqqa mee aan de vierde IGNITE conferentie van de ontwikkelingsorganisatie SPARK, in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Hoe heeft Tikrit het IS regime overleefd? Hoe staan Mosul en Raqqa ervoor? Wat nu? Tijdens IGNITE blikken de universiteiten vooruit: hoe pikken ze draad weer op en werken ze aan de wederopbouw van de universiteit?

Hoger onderwijs in tijden van oorlog
Vanaf het moment dat IS de Irakese steden Mosul, Tikrit en Raqqa bezette, gingen de universiteiten dicht. De gevluchte docenten en studenten zochten naar alternatieve locaties om het onderwijs - zij het op kleinere schaal - voort te zetten. Bijvoorbeeld in Koerdisch Iraq. Vertegenwoordigers van deze universiteiten - zoals dr. Obay Saeed (Mosul) en dr. Khalaf Hussein (Tikrit) - komen vertellen hoe zij de verwoestende oorlog hebben doorstaan en wat ze nodig hebben om in de toekomst weer onderwijs te kunnen geven. Tikrit is inmiddels alweer een jaar bevrijd en de universiteit is druk bezig met de wederopbouw. Wat kunnen we van Tikrit leren? De universiteiten van Mosul en Raqqa wachten ondertussen de huidige strijd af. Wat is hun volgende stap?

IGNITE 2016
De IGNITE conferentie vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. Het thema luidt 'Tackling Instability, Radicalisation and Forced Migration'. Daarbij kijken de deelnemers vooral naar de rol van ondernemerschap en hoger onderwijs in de MENA regio - maar ook hier in Nederland. SPARK ziet een belangrijke rol weggelegd voor ondernemerschap bij de wederopbouw van landen als Syriё. Succesvolle bedrijven zorgen voor banen, banen zorgen voor stabiliteit in de gemeenschap. Ondernemerschap, zo betoogt SPARK, biedt eveneens kansen voor vluchtelingen hier in Nederland. Vandaar dat tijdens IGNITE ook aandacht is voor ondernemerschapsprogramma's voor statushouders in Nederland.

Op 16 november komen experts uit de hele wereld, zoals de vermaarde academicus Sir Paul Collier (University of Oxford), van organisaties als UNDP, IFC, NYU en ook gemeente Amsterdam, in de Beurs van Berlage bijeen om praten over de aanpak van de huidige vluchtelingencrisis en de steeds verdergaande radicalisering van jongeren in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Europa. Ondernemers uit diverse fragiele staten en vluchtelingen zijn ook aanwezig.

Het programma van IGNITE 2016 kijkt ook naar het vergroten van de mogelijkheden om vluchtelingen in de regio van studiebeurzen te voorzien. SPARK biedt momenteel, met steun van verschillende internationale donoren, 10.000 studiebeurzen aan via onderwijsinstituten in Libanon, Turkije, Koerdisch Irak, Jordaniё en Syriё.

SPARK
Sinds 1994 ondersteunt SPARK ondernemerschap en hoger onderwijs in fragiele staten. SPARK richt zich vooral op jongeren, vrouwen, vluchtelingen, ex-strijders en andere kwestbare groepen mensen. Momenteel is SPARK actief in 14 landen in het Zuidoost Europa, Afrika en het Midden-Oosten, in landen als Libiё, Zuid Soedan, Somaliё, Burundi, Jemen, Turkije, Libanon en Syriё.

Voor meer informatie, neem contact op met Giselle Schellekens via 0207530311

SPARK

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.spark-online.org

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234