VIDEO: Nieuw datacenter houdt Nederlandse wetenschap in wereldtop

Video

Amsterdam - Dankzij de opening van het nieuwe datacenter van SURFsara kan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland zich blijven meten met de wereldtop. Met een toekomstige opslagcapaciteit van een exabyte - 1 miljoen terabyte - kan Nederland toetreden tot de exa-scale league, de Champions League voor wetenschappelijk onderzoek. ,,Het is een race tussen verschillende landen waarbij het uiteindelijk gaat om toponderzoek, publicaties, Nobelprijzen en de concurrentiekracht van je economie. Dit gaat straks het verschil maken," stellen CEO prof. dr. Anwar Osseyran en de CTO dr. Axel Berg van SURFsara. Wetenschappelijk onderzoeker vergt steeds nauwkeuriger en waarheidsgetrouwere simulaties en daardoor meer rekenkracht en opslagcapaciteit. Het nieuwe datacenter, met daarin ook de nationale supercomputer Cartesius, heeft de vergelijkbare opslagcapaciteit en rekenkracht van zo'n 10.000 moderne pc's. Het slaat momenteel zo'n 100 petabyte - 1 miljoen gigabyte - aan data op, maar de ambitie is om die capaciteit de komende tijd fors uit te breiden.


Over SURFsara
SURFsara ondersteunt onderzoekers bij universiteiten, universitaire medische centra en alle overige onderzoeksinstellingen in Nederland met de nationale e-infrastructuur en expertise. SURFsara slaat de brug tussen onderzoek en grootschalige ICT. Dat doet ze met wetenschappelijk onderzoek in het DNA en met geavanceerde kennis in High Performance Computing. Met het optimaliseren van software en algoritmes voor het versnellen van onderzoek, bereiken onderzoekers meer en gedetailleerder onderzoeksresultaten. SURFsara ontzorgt ook onderzoek met duurzame opslag en toegankelijkheid van data voor verwerken en analyseren van grote hoeveelheden data. Zo faciliteert SURFsara wetenschappelijk onderzoek en ontplooit innovaties voor het bedrijfsleven.
Samen met SURFmarket en SURFnet is SURFsara onderdeel van de coöperatie SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. Binnen SURF werken universiteiten, hogescholen, mbo-scholen, onderzoeksinstellingen en de universitaire medische centra samen aan ICT-voorzieningen én -vernieuwingen.
Kijk voor meer informatie, op www.surf.nl/surfsara


Geplaatst in:

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chantal Cassee, hoofd communicatie van SURFsara
Mob: +31 6 23870050
E-mail: chantal.cassee@surfsara.nl

SURFsara

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.surfsara.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234