Nieuw datacenter houdt wetenschap in wereldtop

ICT-ondersteuner SURFsara leidt Nederland het exa-tijdperk voor onderzoek in

AMSTERDAM - Dankzij de opening van het nieuwe datacenter van SURFsara kan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland zich blijven meten met de wereldtop. Dit vanwege de groeimogelijkheden voor rekenkracht en data opslagcapaciteit.

Het nieuwe datacenter wordt vandaag geopend in de Amsterdam Data Tower. Met een toekomstige opslagcapaciteit van een exabyte - 1 miljoen terabyte - kan Nederland toetreden tot de exa-scale league, de Champions League voor wetenschappelijk onderzoek. ,,Het is een race tussen verschillende landen waarbij het uiteindelijk gaat om toponderzoek, publicaties, Nobelprijzen en de concurrentiekracht van je economie. Dit gaat straks het verschil maken," stellen CEO prof. dr. Anwar Osseyran en de CTO dr. Axel Berg van SURFsara.

Om wetenschappelijk te concurreren willen onderzoekers steeds nauwkeuriger en waarheidsgetrouwere simulaties uitvoeren. Dat onderzoek vergt steeds meer rekenkracht, bijvoorbeeld voor het simuleren van klimaatverandering of duurzame energieopwekking, het meten van zeestromen of het in kaart brengen van het heelal. Ook komen er steeds meer big data binnen uit bevolkings-, gezondheids- en andere onderzoeken en uit apparaten en sensoren gelinkt aan het Internet of Things (IoT). Die data vereisen een enorme opslagcapaciteit en een hightech ICT-infrastructuur, waardoor wetenschappers en onderzoekers via de cloud kunnen werken.
Het nieuwe datacenter, met daarin ook de nationale supercomputer Cartesius, heeft de vergelijkbare opslagcapaciteit en rekenkracht van zo'n 10.000 moderne pc's. Het slaat momenteel zo'n 100 petabyte - 1 miljoen gigabyte - aan data op, maar de ambitie is om die capaciteit de komende tijd fors uit te breiden. ,,De dataopslag in Nederland wordt elk jaar anderhalf keer zo groot. Daar is dit datacenter op berekend," aldus Osseyran en Berg. ,,Hierdoor zijn wij klaar voor het Nederlands wetenschappelijk onderzoek van de toekomst."

SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland, waarbij universiteiten, middelbaar- en hoger onderwijs, onderzoeksinstellingen en andere instituten zijn aangesloten. SURFsara levert computer- en datadiensten zoals Big Data Services en High Performance Computing. Zo wordt onder meer data opgeslagen van de Large Hadron Collider van CERN in Geneve en de LOFAR telescoop. Het Meertens Instituut gebruikt het datacenter om anderhalf miljoen tweets per dag op te slaan en te analyseren voor taalonderzoek. Verder speelt SURFsara een belangrijke rol in de ondersteuning van hersenonderzoek, de verbetering van zonnecellen via nanotechnologie en het digitale HealthSuit, waarmee Philips via sensoren allerlei gezondheidsdata verzamelt.

De hoeveelheid servers produceert enorm veel warmte. Die warmte wordt op duurzame wijze afgevoerd naar grondwaterlagen en zowel voor koeling als verwarming in de winter gebruikt. Daardoor is de milieubelasting minimaal.

Geplaatst in:

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chantal Cassee, hoofd communicatie van SURFsara, Mob: +31 6 23870050, e-mail: chantal.cassee@surfsara.nl.

Woensdagochtend (09/11/2016) wordt een persvideo beschikbaar gesteld op YouTube: http://tinyurl.com/zp3faso Deze mag rechtenvrij worden gepubliceerd.

Over SURFsara
SURFsara ondersteunt onderzoekers bij universiteiten, universitaire medische centra en alle overige onderzoeksinstellingen in Nederland met de nationale e-infrastructuur en expertise. SURFsara slaat de brug tussen onderzoek en grootschalige ICT. Dat doet ze met wetenschappelijk onderzoek in het DNA en met geavanceerde kennis in High Performance Computing. Met het optimaliseren van software en algoritmes voor het versnellen van onderzoek, bereiken onderzoekers meer en gedetailleerder onderzoeksresultaten. SURFsara ontzorgt ook onderzoek met duurzame opslag en toegankelijkheid van data voor verwerken en analyseren van grote hoeveelheden data. Zo faciliteert SURFsara wetenschappelijk onderzoek en ontplooit innovaties voor het bedrijfsleven.
Samen met SURFmarket en SURFnet is SURFsara onderdeel van de coöperatie SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. Binnen SURF werken universiteiten, hogescholen, mbo-scholen, onderzoeksinstellingen en de universitaire medische centra samen aan ICT-voorzieningen én -vernieuwingen. Kijk voor meer informatie, op www.surf.nl/surfsara

SURFsara

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.surfsara.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234