Bijzondere boeken Louis Couperus onder de hamer

Verwachte opbrengst ruim 10.000 euro

Naar aanleiding van het uitkomen van de biografie: 'Couperus. Een leven' van Rémon van Gemeren (op 10 november) organiseert online veilinghuis Catawiki deze week een speciale Louis Couperus veiling met oude, zeldzame en kostbare boeken van één van de meest gelezen Nederlandse schrijvers ooit.

''Wij hebben in totaal bijna 100 bijzondere boeken van Couperus bijelkaar gebracht. Naast bekende werken in eerste druk als 'Extaze' en 'De Stille Kracht' bevat de veiling ook minder bekende uitgaven van Couperus'', aldus veilingmeester Job Kwakman van Catawiki. Topstuk van de veiling is een door Couperus gesigneerde bibliofiele uitgave van het boek 'De ode' uit 1919. Er zijn slechts 250 van deze uitgaven op de markt verschenen. De verwachting is dat dit boek zo'n 1.000 euro gaat opbrengen.

Boekbanden
De boeken van Couperus zijn niet alleen beroemd vanwege de prachtige verhalen, maar ook vanwege de fraaie bandontwerpen. Uitgever L.J. Veen gaf rond 1895 namelijk een aantal bekende kunstenaars als Jan Toorop, H.P. Berlage en Chris Lebeau de opdracht boekbanden te ontwerpen voor de verhalen van Couperus. Dit resulteerde in een reeks boeken met unieke ontwerpen die wereldberoemd zijn geworden. Opvallend detail is dat Couperus aanvankelijk zelf helemaal niet gecharmeerd was van het idee voor het inschakelen van kunstenaars voor de boekbanden omdat hij zelf duidelijke ideeën had over de bandtekening van zijn boeken.

Topstukken
Naast de gesigneerde bibliofiele uitgave bevat de veiling nog een aantal andere topstukken. Zo verwacht veilingmeester Kwakman een hoge opbrengst voor een prachtige eerste druk van Couperus grootste roman 'De stille kracht' uit 1900 en voor een eerste druk van het boek 'Antiek toerisme' uit 1911 met een bandontwerp van de kunstenaar André Vlaanderen. Speciaal voor de veiling heeft Remon van Gemeren ook nog eens het gesigneerde allereerste exemplaar van zijn biografie beschikbaar gesteld voor de veiling.

De veiling is inmiddels begonnen en is te vinden via www.catawiki.nl/louis-couperus-veiling

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
Veilinghuis Catawiki

06-55847934

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234