Nieuwe brochure Wat is Immaterieel Erfgoed?

Nieuwe brochure Wat is Immaterieel Erfgoed?

Nieuwsberichten over immaterieel erfgoed worden altijd breed opgepakt door de pers. Een plaatsing op de nationale inventaris, de internationale voordracht voor de UNESCO lijst ... Immaterieel erfgoed raakt aan wat Nederlanders belangrijk vinden. Door het UNESCO verdrag heeft het ook nog eens een officieel tintje. Immaterieel erfgoed roept soms ook nog eens controversen op, recent nog bij de plaatsing van de studentenmores. Immaterieel erfgoed is een goudmijn voor journalisten!

Over immaterieel erfgoed is veel te vertellen. Daarom hebben wij de brochure Wat is immaterieel erfgoed? uitgebracht. Daarin hebben wij een en ander voor u op een rij gezet. Het biedt achtergrondinformatie over de UNESCO conventie ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed en natuurlijk over de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland. Wat betekent het eigenlijk om geplaatst te worden op de inventaris? Het is een vorm van erkenning, maar wat wordt precies erkend? Waarom legt UNESCO het accent op een centrale rol voor gemeenschappen? UNESCO wil gemeenschappen, dat wil zeggen de erfgoeddragers zelf, laten nadenken over de toekomst van hun traditie. Hoe kunnen mensen hun traditie van betekenis laten blijven ook voor toekomstige generaties?

Tradities raken aan de trots van wat Nederlanders belangrijk vinden. Misschien wel daarom zijn er soms ook heftige emoties. Toen Nederland het molenaarsambacht voordroeg voor de internationale inventaris van UNESCO was er veel instemming voor zoiets dat toch duidelijk bij Nederland hoort. Dat immaterieel erfgoed veel meer is dan alleen 'typisch Nederlands' bleek uit plaatsingen van tradities als de Hennakunst, Chanoeka en het Zomercarnaval. Hoort dat tegenwoordig ook niet gewoon bij Nederland?

De Inventaris Immaterieel Erfgoed wil breed inventariseren wat mensen in Nederland belangrijk vinden en waarvoor Nederlanders zich willen inzetten. Niet alles verdient echter een plek op de inventaris: tradities die bij de wet zijn verboden of die de mensenrechten en / of de menselijke waardigheid met voeten treden zijn expliciet uitgesloten. Soms is er discussie. Een discussie die wij graag met respect over elkaars opvattingen tegemoet willen treden. Immaterieel erfgoed raakt ons allemaal!

U kunt de brochure Wat is immaterieel erfgoed? gratis bestellen zolang de voorraad strekt op info@immaterieelerfgoed.nl.

Voor meer informatie over de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland kunt u contact opnemen met Ineke Strouken van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland via 030-2760244 of kijk op www.immaterieelerfgoed.nl.

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

plaats:
Culemborg
website:
http://www.volkscultuur.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234