Utrecht en Amsterdam krijgen scholen voor Persoonlijk Onderwijs

De School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) start nieuwe vestigingen in Amsterdam en Utrecht. Vanaf volgend jaar kunnen scholieren er in klassen van gemiddeld zestien leerlingen voortgezet onderwijs volgen.

Zeven jaar geleden begon de SvPO met de eerste school in Kapelle, Zeeland. De keuze viel op Kapelle omdat daar nog geen andere middelbare school was. Inmiddels heeft het schoolconcept zich bewezen en heeft de staatssecretaris besloten om nog eens acht van dergelijke scholen, verspreid over het land, te bekostigen. De scholen in Utrecht en Amsterdam zijn de vierde en de vijfde.

De SvPO biedt onderwijs in kleine klassen van gemiddeld nog geen zestien leerlingen. Voor elk vak wordt bovendien ruim voldoende onderwijstijd begroot. Daardoor ontstaan de ideale omstandigheden voor docenten om gedegen onderwijs te bieden met tijd en aandacht voor iedere leerling.

Persoonlijk Onderwijs
Het onderwijs lijkt bijna op dat van een privé school, maar is gewoon bekostigd en daarmee toegankelijk voor iedereen. De kleine klassen zijn ingedeeld in vijf niveaus (Mavo+ / Havo / Havo+ / Vwo / Vwo+) zodat docenten hun lessen goed kunnen afstemmen op het niveau. Docenten zijn daarbij werkelijk vakdocent en niet slechts 'coach' zoals in veel nieuwe onderwijsconcepten uit kostenoverwegingen vaak het geval is. Bijzondere kenmerken zijn verder een 4-daagse schoolweek met vaste roosters voor een heel jaar, snipperdagen om vakanties deels zelf te bepalen en weinig huiswerk.

De scholen nemen jaarlijks maximaal 80 eerstejaars leerlingen aan. In enkele jaren tijd groeien de scholen zo uit naar ongeveer 400 leerlingen. Door die kleine schaal heerst de menselijke maat. Bijzonder zijn daarbij de vele taalreizen (2 per jaar vanaf de tweede klas). Die dragen bij aan de taalontwikkeling, maar de gedeelde ervaringen dragen ook bij aan een prettige sociale sfeer op school.

Voor Vwo'ers is er de gelegenheid het gymnasium programma te volgen. In de bovenbouw krijgen alle Vwo'ers bovendien bachelorvakken, waardoor ze goed voorbereid aan hun universitaire studie kunnen beginnen.

Bijzondere resultaten
Resultaten uit het verleden geven natuurlijk nog geen garantie voor de toekomst. Ze laten wel zien dat gedegen onderwijs aan ambitieuze leerlingen de kans biedt om flink te groeien.

Persoonlijk onderwijs biedt bijzondere resultaten. SvPO kent vrijwel geen zittenblijvers (minder dan 3%), brengt veel leerlingen boven hun basisschooladvies uit en laat zelden leerlingen onder dat advies uit komen. De onderwijsinspectie spreekt van een hoge 'doorstroom' en 'opstroom', die echter niet ten koste gaan van de slagingspercentages. Afgelopen examenjaar slaagde zowel bij Havo als bij Vwo ruim 95% en vrijwel alle leerlingen deden dat zelfs met een dubbel examenprofiel.

Opvallend is dat leerlingen met een Vwo-advies betere resultaten bereiken dan ze op een categoraal vwo of gymnasium zouden halen. Zo halen ze op de SvPO gemiddeld in meer vakken eindexamen, volgen ze allemaal universitaire bachelorvakken en slagen ze relatief vaak cum laude (afgelopen examenjaar zelfs liefst 23%).

ZIE VOOR RESULTATEN HAVO EN VWO SCPO ZEELAND (EXAMENLICHTING 2016) DE BIJLAGE VAN DIT PERSBERICHT.

Geplaatst in:

www.svpo.nl
Suzan Polet
0651556101
s.polet@svpo.nl

School voor Persoonlijk Onderwijs (SVPO)

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.svpo.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234