Eerste complete naslagwerk vertelt alles over olijfolie

Internationaal olijfolie proever Gregor Christiaans komt met boek 'Lekker vet'

BUSSUM/AMSTERDAM - Altijd al willen weten wat olijfolie nou echt is en waarom het zo gezond is? Waar je op moet letten bij het kopen en proeven? En hoeveel er mee gesjoemeld wordt? Met zijn nieuwe boek 'Lekker vet' brengt expert Gregor Christiaans het eerste complete naslagwerk uit over olijfolie.

Het boek - met ondertitel: 'alles over olijfolie' - wordt donderdag 24 november gepresenteerd in evenementencenter Level Eleven in Amsterdam.

Christiaans is één van de vier internationaal gecertificeerde olijfolie proevers in Nederland. Hij wordt vaak door kranten of tv-programma's gevraagd zijn mening te geven over actuele zaken, houdt internationale presentaties, leert koks hoe ze olijfolie moeten proeven, geeft cursussen en colleges op volksuniversiteiten. ,,Steeds krijg ik daarna de vraag van mensen of er nog een naslagwerk is waarin ze alles terug kunnen lezen. Dat kan op het internet, maar echt een goed boek waar alles in staat, dat is er niet. Dat verbaasde mij," verklaart hij zijn initiatief.
Om de benodigde 16.900 euro voor het maken van het boek op te halen, voerde Christiaans een crowdfunding campagne op Voordekunst.nl. In korte tijd stond de teller al boven de 20.000 euro, wat volgens de auteur aangeeft dat er grote behoefte aan een dergelijk boek is.

Olijfolie komt de laatste jaren vaak in het nieuws omdat er mee gesjoemeld wordt. Het voorwoord is dan ook van de Amerikaanse onderzoeksjournalist naar olijfolie en fraude, Tom Mueller. Christiaans beschrijft in zijn boek waarom meer dan 50 procent van de olijfolie in de Nederlandse supermarkten helemaal geen extra vierge olijfolie - de beste en zuiverste soort - is of mag heten. ,,Belangrijk voor een kok, want geraffineerde olijfolie kan heel je gerecht verpesten," weet hij. Ook bevat Italiaanse olijfolie soms geen druppel uit dat land.

Het boek bevat vooral veel feiten en weetjes, zin en onzin over olijfolie, geïllustreerd met fraaie foto's en graphics. Het gezondheidsaspect van het Mediterrane dieet komt aan bod, de productie in diverse landen en de rol van de maffia. Zes chef-koks geven ieder een recept met hun eigen specifieke olijfolie die ze bij hun gerechten gebruiken. Er staan top 10 lijstjes in voor consumenten en voor toeristen die op vakantie slimme vragen willen stellen aan olijfboeren. Ook komen experts uit de hele wereld aan het woord, zoals de Griekse voedingsdeskundige Elena Paraventes, de Italiaanse producent Nicola Papa, de Amerikaanse vice-president van de NAOOA, Eryn Balch, de Turkse voedseltechnoloog Muge Nebioglu en de voorzitter van het International Olive Council, Abdellatif Ghedira.
Christiaans spreekt over vloeibaar goud. ,,Iemand heeft ooit tegen mij gezegd: als olijfolie niet bestond dan hadden we het moeten uitvinden. Het is zo ontzettend gezond en zo ontzettend lekker; je kunt het je haast niet voorstellen."

Geplaatst in:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gregor Christiaans, Mob: 06-51814835, e-mail: gregchr@me.com. De boekpresentatie is op donderdag 24 november van 16.00-19.00 in Level Eleven, Amsterdam. Aanwezig zijn ook vertegenwoordigers van de drie meest producerende olijfolielanden in de wereld: Spanje, Italië en Griekenland. Pers die bij de presentatie aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden bij Gregor Christiaans.

Gregor Christiaans

plaats:
BUSSUM/AMSTERDAM

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234