Vrienden van de Olifant opent ziekenhuis babyolifantjes op Sri Lanka

Deze week is in Girithale op Sri Lanka door Minister van Wildlife Gamini Jayawickram Perera en Rob Faber, voorzitter van Vrienden van de Olifant, het Elephant Transit Home Medical Centre geopend.

Dit ziekenhuis is voornamelijk voor babyolifantjes gebouwd, omdat in de afgelopen jaren 1 op de 3 babyolifantjes na hun redding alsnog overleed.

Een babyolifantje dat z'n moeder en kudde kwijtraakt kan 24 tot 48 uur zonder moedermelk, afhankelijk van z'n leeftijd en conditie. Na die tijd gaat het diertje dood, door uitdroging, uitputting en voedselgebrek. Als een babyolifantje in kritieke toestand wordt aangetroffen moet het direct specialistische medische zorg in het ziekenhuis krijgen. Maar dat ziekenhuis was er niet, waardoor veel babyolifantjes overleden. "Dit was voor ons niet acceptabel" zegt Rob Faber, "een babyolifantje dat gered is, moet ook werkelijk gered zijn en niet alsnog overlijden. Het heeft al genoeg ellende meegemaakt." Door de ingebruikneming van het nieuwe ziekenhuis kunnen nu kostbare levens van babyolifantjes gered worden.

Toen Vrienden van de Olifant te horen kreeg dat 33% van de geredde babyolifantjes na hun redding toch nog dood gingen, zijn er plannen gemaakt voor de bouw van een ziekenhuis. Daarvoor zijn verschillende acties gevoerd en heeft de VvdO-achterban een aanzienlijk deel van de bouwkosten bij elkaar gebracht. Het resterende gedeelte is door steunstichting bijgedragen.

Ieder leven is belangrijk, helemaal van olifanten die door stroperij en mens-olifant-conflicten ernstig in hun voorbestaan worden bedreigd. Als een opgenomen babyolifantje geen directe medische zorg meer nodig heeft, wordt het overgebracht naar het olifantjes-weeshuis Elephant Transit Home in Udawalawe National Park. Het weeshuis wordt o.a. gesteund door Vrienden van de Olifant, waarvan 11 baby- en jonge olifantjes opgenomen zijn in het VvdO-peetouderproject.

Geplaatst in:

Noot voor de redactie:
Voor nadere informatie en/of foto's kunt u contact opnemen met Inge Lenior (06 18445324) of via e-mail: secretariaat@olifanten.org.
Wij zijn u zeer erkentelijk wanneer u aan dit bericht aandacht wilt besteden.

Vrienden van de Olifant

plaats:
Aalsmeer
website:
http://www.olifanten.org/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234