1 mln euro extra voor noodhulp Mosul aan Nederlandse hulporganisaties

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft 1 miljoen euro extra aan 12 Nederlandse hulporganisaties die zijn verenigd in de Dutch Relief Alliance (DRA). Deze organisaties verlenen samen humanitaire hulp in Noord Irak, gefinancierd door het Ministerie. Met de intensivering van militaire acties tegen IS in Mosul zullen naar verwachting honderdduizenden mensen de stad willen ontvluchten en urgente behoefte hebben aan opvang en noodhulp.

Deze extra één miljoen euro zal worden gebruikt om voorbereidingen te treffen voor hulp en het verlenen van noodhulp aan de te verwachten grote vluchtelingenstroom die door de UN geschat is op 700.000 mensen. Er zal grote behoefte zijn aan water, voedsel, onderdak, sanitaire voorzieningen, sanitaire producten zoals zeep, luiers en tandpasta, medicijnen en dekens.

De humanitaire cisis in Irak is een van de grootste en meest complexe ter wereld. De verwachting is dat eind dit jaar rond de 13 miljoen mensen in Irak humanitaire hulp nodig hebben (Humanitarian Response Plan 2016/UNOCHA). Dit is inclusief de 3,3 miljoen ontheemden in het eigen land, waarvan velen al voor de tweede of derde keer huis en haard hebben moeten verlaten. Daarnaast vangt het land ook nog eens 225.000 Syrische vluchtelingen op. Zo'n 3 miljoen mensen leven in IS gebied.

De Dutch Relief Alliance (DRA) biedt snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers van internationale crises. De Alliance is een samenwerkingsverband tussen 14 Nederlandse NGO's, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Noord Irak (Joint Response Noord Irak) voeren CARE, Cordaid, Dorcas, ICCO, Oxfam, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes, War Child, World Vision en ZOA de noodhulpactiviteiten uit.

Voor meer informatie mail of bel persvoorlichter Jos de Voogd, jos.de.voogd@cordaid.org en 06-12991279. Noodhulp coördinator Paul Borsboom (Nederlands sprekend) zit op het moment in Erbil en kan toelichting geven.

Cordaid

plaats:
Den Haag
website:
http://www.cordaid.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234