Nieuwsbegriples over hersenziekte Huntington

'Een ziekte zo erg... dat niemand erover praat.' Onder deze titel vraagt het Campagneteam Huntington aandacht voor deze ernstige, dodelijke en erfelijke hersenziekte. In Nederland zijn er 2000 patiënten en 10.000 gendragers. Deze laatste groep mensen gaan de ziekte krijgen of lopen het risico daarop, maar willen als risicodrager vaak niet weten of ze gendrager zijn. Wil je immers op je 18e weten wat je te wachten staat? Het heeft ook consequenties, zoals voor hypotheekaanvraag, verzekeringen, relaties en kinderwens. Daarom wordt de ziekte vaak doodgezwegen binnen families, en zo stilzwijgend doorgegeven.

Nieuwsbegrip (begrijpend lezen met het nieuws van de dag) steunt het Campagneteam Huntington en maakte een speciale Nieuwsbegriples over dit thema. De ruim 6500 scholen in Nederland die met Nieuwsbegrip werken, kunnen deze les downloaden van de website.

Over de ziekte van Huntington
De ziekte van Huntington lijkt op een combinatie van Alzheimer, Parkinson en ALS. De ziekte zorgt ervoor dat eiwitten in de hersenen gaan klonteren. Eerst verandert het gedrag van de patiënten. Ze worden somber en vergeten dingen. Ze krijgen problemen met bewegen, last van trillingen en stijve spieren. Verder vallen ze vaak en hebben ze moeite met praten en slikken. Uiteindelijk sterft de patiënt. Je kunt de ziekte alleen krijgen als je vader of moeder het ook heeft. Daarop heb je als kind dan 50% kans. Mensen met het gen worden tussen hun 30e en 40e 15 jaar ziek. Ze hebben dan nog 15 tot 20 jaar te leven. Hoe ernstiger de mutatie, hoe eerder je ziek wordt. Er zijn ook kinderen met de ziekte van Huntington.

Onderzoek
Al vijftien jaar doet Eric Reits, wetenschapper bij het AMC, onderzoek naar de ziekte. Door de recente wetenschappelijke ontwikkelingen wil hij zich samen met andere onderzoeksgroepen volledig richten op onderzoek naar een genezende therapie voor Huntington. De missie van het Campagneteam Huntington is dat er binnen nu en 10 jaar een medicijn kan zijn. Voor dat onderzoek is zeker vier miljoen euro voor nodig. In heel Nederland zetten vrijwilligers acties op om geld binnen te halen, wat te zien is op http://campagneteamhuntington.nl/acties. In de Nieuwsbegriples worden scholen opgeroepen om geld in te zamelen, bijvoorbeeld door het organiseren van een sponsorloop.
Eric Reits: 'doelstelling is fondsenwerving voor onderzoek naar genezing, en bekendheid voor deze doodgezwegen ziekte'.

Over Nieuwsbegrip
Nieuwsbegrip is een gevestigde naam in het begrijpend leesonderwijs. Sinds 2005 verschijnen er wekelijks leesteksten over onderwerpen uit het nieuws. Dat zorgt voor aansprekende lessen die de betrokkenheid van leerlingen bij het lezen verhogen en die leiden tot betere resultaten.

Geplaatst in:

Contactpersoon Nieuwsbegrip: Marianne Molendijk (projectleider Nieuwsbegrip bij de CED-Groep), m.molendijk@cedgroep.nl.
Contactpersoon Campagneteam Huntington: Melanie Kroezen, info@campagneteamhuntington.nl
www.nieuwsbegrip.nl
www.doodgezwegen.nl
http://www.campagneteamhuntington.nl/

CED Groep

plaats:
Rotterdam
website:
http://www.cedgroep.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234