Toos & Henk VIEREN FEEST in Limburgs Museum

Al vijftien jaar geven ze op humoristische of absurde wijze commentaar op de actualiteit en op elkaar: de creatie Toos & Henk van de Maastrichtse cartoonist Paul Kusters (1966). Sinds 2001 tekent Kusters zes maal per week een actuele Toos & Henk die verschijnt in elf regionale dagbladen, waaronder De Limburger, met een totaalbereik van ruim 2,5 miljoen lezers.

Ter gelegenheid van hun jubileum worden Toos & Henk en hun geestelijk vader geëerd met een tentoonstelling in het Limburgs Museum in Venlo, die van start gaat op vrijdag 4 november aanstaande.

In 2012 krijgen Toos & Henk hun eigen tv-rubriek op verschillende regionale omroepen en drie jaar later eveneens in de talkshow RTL Late Night. Deze geanimeerde tekeningen zijn steeds andere dan die de volgende ochtend in de kranten verschijnen. De populariteit van het duo is erg groot, wat blijkt uit onder meer uit lezersonderzoeken, boekenverkoop en hun druk bezochte Facebookpagina. Nederland leeft hartstochtelijk mee met de grieven en grollen van het echtpaar.

Paul Kusters studeerde Monumentale Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht. Ook rondde hij er de lerarenopleiding Tekenen en Kunstgeschiedenis af. Sinds 1989 is hij werkzaam als cartoonist. Zijn cartoons verschijnen in landelijke en regionale Nederlandse kranten. Hij tekende vijftien jaar lang wekelijks mediacartoons voor de Volkskrant. Daarnaast maakte hij economische cartoons voor het Financieele Dagblad. Kusters won in 2007 en 2009 de Junior Inktspotprijs voor respectievelijk een cartoon van Babs & Beer en Toos & Henk.

De tentoonstelling laat 115 Toos & Henk-cartoons zien ingedeeld in een zevental thema's. Het achtste thema is gereserveerd voor de serie Babs & Beer, die zes maal per week verschijnt in het Algemeen Dagblad. Speciaal voor het Limburgs Museum tekende Kusters acht nieuwe tekeningen op groot formaat, die de expositiethema's belichten. De Toos & Henk-animaties komen aan bod in de mini-theatertjes. Ook worden Kusters' vroegere werk en de nieuwe artistieke koers belicht.

Ter gelegenheid van het jubileum, is een door Paul Kusters en auteur Frans Stoks samengesteld gelijknamig boek verschenen. TOOS & HENK VIEREN FEEST! is een luxe full colour uitgave met de 400 beste Toos & Henk-cartoons van de afgelopen 15 jaar.

Toos & Henk VIEREN FEEST! is een coproductie van het Limburgs Museum en Paul Kusters.

Limburgs Museum
(recht tegenover het N.S.-station)
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
www.limburgsmuseum.nl

Inlichtingen over de tentoonstelling: Frank Holthuizen, conservator Limburgs Museum
077 352 2112

Op woensdag 2 november aanstaande tussen 11.00 en 13.00 uur organiseren we een persrondleiding, waarbij u in de gelegenheid wordt gesteld om de tentoonstelling Toos en Henk VIEREN FEEST! als eerste te bezoeken.

Aanwezig voor interviews zijn:
Paul Kusters
Frank Holthuizen

Vriendelijk verzoeken wij u ons even te laten weten of u kunt komen op deze persrondleiding. Aanmelden kan via e-mail: a.stevens@limburgsmuseum.nl of met een telefoontje 077 352 21 12.

Limburgs Museum

plaats:
Venlo
website:
http://www.limburgsmuseum.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234