Toekomstige internationale handelsgroei: Nederland in kopgroep

Handel in producten is niet langer de aanjager van de wereldeconomie. Waar moet de internationale groei dan vandaan komen? De researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes ziet 2 nieuwe drivers: de handel in diensten en digitalisering. Op beide terreinen is Nederland uitstekend gepositioneerd.

Dertig jaar lang groeide de wereldhandel twee keer zo snel als de mondiale economie. Die tijd is voorbij, concludeert Euler Hermes. De rek is eruit. De groeipercentages van de internationale handel in producten blijven in 2016 en 2017 dan ook steken op respectievelijk 2,1% en 3,1%. Op de middellange termijn voorziet Euler Hermes groeipercentages lager dan 4%.

Belangrijkste oorzaken van deze terugval zijn volgens Euler Hermes:
1: Cyclische factoren zoals een kwakkelend Europa en het economisch zware weer waarin China en belangrijke opkomende landen als Brazilië, Rusland en Zuid Afrika verkeren.
2: Structurele oorzaken zoals de wereldwijde verschuiving van industrie naar dienstverlening en het feit dat veel opkomende economieën inmiddels zelf de producten fabriceren die ze tot voor kort nog moesten importeren.
3: Protectionisme: wereldwijd ontstaan in toenemende mate handelsbarrières, doordat overheden inkopers dwingen om op de thuismarkt in te kopen. Maar ook subtielere vormen door onmogelijke milieu- en voedselveiligheidsstandaarden uit te vaardigen.

Johan Geeroms, senior Risk Manager bij Euler Hermes Nederland: "Het pre-crisis gemiddelde van de groei van de wereldhandel bedroeg 7%. Nu zitten we al vijf jaar op rij met een groei lager dan 3%, ongeveer het niveau waarmee de wereldeconomie groeit. In de jaren negentig en de eerste jaren van deze eeuw groeide de handel haast standaard twee keer zo sterk dan de economie. Kijken we niet naar de hoeveelheid goederen maar naar de waarde, dan is de trend pas echt alarmerend. Tussen 2014 en 2016 bedroeg de gecumuleerde terugval 3129 miljard dollar. Dat is bijna gelijk aan het volledige BBP van Duitsland."

Nederland uitstekend gepositioneerd
Betekent dit het einde van de globalisering? "Nee", zegt Geeroms, "wel moeten bedrijven op zoek naar alternatieven om internationaal te groeien. Nederland is daarvoor uitstekend gepositioneerd. Zo ziet de toekomst van de internationale handel in diensten er veelbelovend uit. Euler Hermes verwacht voor 2016 een positieve groei van 40 miljard dollar wereldwijd en in 2017 een stijging van 268 miljard dollar. Structureel zal de vraag naar diensten sterk toenemen. Dat is goed nieuws voor Nederland. Gemeten in toegevoegde waarde zijn diensten nu al dé exportmotor van Nederland. In ons land is de zakelijke dienstverlening dan ook één van de snelst groeiende bedrijfstakken. Nu al telt de sector meer werknemers dan de hele industrie." Belangrijke afnemers van onze diensten zijn volgens Geeroms de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Grote impact digitalisering
Een andere troef die Nederland in handen heeft voor verdere internationale groei is volgens Geeroms onze voorsprong op het gebied van digitalisering. "Big data zijn de nieuwe grondstof van de toekomst. Volgens ons onderzoeksbureau in Parijs zal digitalisering al in 2020 bijna 17% van de totale economische output omvatten. Nederland kan daar geweldig van profiteren. We staan niet alleen 4e op de worldranking qua innovativiteit (volgens de The World Intellectual Property Organization). Maar ook op de Digitaliserings Index hoort Nederland tot de absolute top. Die index heeft ons onderzoekbureau geïntroduceerd om te illustreren hoezeer het bedrijfsleven per land erin slaagt internationale groei te realiseren op het gebied van digitalisering. Hierin zijn 135 landen opgenomen. Nederland staat op de Digitaliserings Index op de 2e plaats."

Nieuwe verdienmodellen
Voor de enorme impact van digitalisering verwijst Geeroms naar het World Economic Forum in Davos eerder dit jaar. "Daar was iedereen het erover eens dat digitalisering de motor zal zijn van de vierde Industriële Revolutie, een ontwikkeling die sectoren en beroepen drastisch zal veranderen. Slimme machines en het internet zullen steeds meer samengaan. Compleet nieuwe verdienmodellen zullen ontstaan. Voor deze vernieuwing is de innovatiekracht van start-ups erg belangrijk. Ook daarvoor scoort Nederland goed. Nergens in Europa is het klimaat voor start-ups zo goed als hier."

Zie bijlage voor het onderzoek van Euler Hermes over internationale groei, met daarin opgenomen de Digitalisering Index.

Geplaatst in:

Contact:

Euler Hermes Nederland
Sabine Weppner
tel. +31 (0)73 688 96 65
sabine.weppner@eulerhermes.com

-----------------------------------------------------------
Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeringen en een van de leiders op het gebied van (bank)garanties en incasso. Met ruim 100 jaar ervaring en 6400 medewerkers in meer dan 50 landen biedt Euler Hermes een uitgebreide dienstverlening aan B-to-B klanten in zowel klein-, midden- en grootbedrijf als multinationals, die hun debiteuren willen verzekeren. De groep heeft in 2015 een omzet van 2.6 miljard euro geboekt.

Euler Hermes heeft een credit intelligence netwerk ontwikkeld om de financiële stabiliteit van meer dan 40 miljoen bedrijven te analyseren. De groep heeft in 2015 in totaal 890 euro miljard transacties beschermd.

Euler Hermes, dochtermaatschappij van Allianz, is genoteerd aan NYSE Euronext Parijs. Euler Hermes heeft een AA- rating van Standard & Poor's en Dagong Europe.

Cautionary note regarding forward-looking statements: The statements contained herein may include statements of future expectations and other forward-looking statements that are based on management's current views and assumptions and involve known and unknown risks and uncertainties that could cause actual results, performance or events to differ materially from those expressed or implied in such statements. In addition to statements which are forward-looking by reason of context, the words "may", "will", "should", "expects", "plans", "intends", "anticipates", "believes", "estimates", "predicts", "potential", or "continue" and similar expressions identify forward-looking statements. Actual results, performance or events may differ materially from those in such statements due to, without limitation, (i) general economic conditions, including in particular economic conditions in the Euler Hermes Group's core business and core markets, (ii) performance of financial markets, including emerging markets, and including market volatility, liquidity and credit events (iii) the frequency and severity of insured loss events, including from natural catastrophes and including the development of loss expenses, (iv) persistency levels, (v) the extent of credit defaults, (vi) interest rate levels, (vii) currency exchange rates including the Euro/U.S. Dollar exchange rate, (viii) changing levels of competition, (ix) changes in laws and regulations, including monetary convergence and the European Monetary Union, (x) changes in the policies of central banks and/or foreign governments, (xi) the impact of acquisitions, including related integration issues, (xii) reorganization measures, and (xiii) general competitive factors, in each case on a local, regional, national and/or global basis. Many of these factors may be more likely to occur, or more pronounced, as a result of terrorist activities and their consequences.

The company assumes no obligation to update any forward-looking statement.

Euler Hermes

plaats:
's-Hertogenbosch

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234