Prins Claus Fonds viert 20 jaar steun aan cultuur

Het Prins Claus Fonds viert zijn 20ste verjaardag door zijn unieke internationale netwerk van vooraanstaande kunstenaars, kritische denkers en culturele organisaties aan Amsterdam en met elkaar te verbinden. De festiviteiten gaan op donderdag 24 november van start met een tentoonstelling van baanbrekend hedendaags kunstenaar El Anatsui. Daarna volgen een week van live radio-uitzendingen door het Pan African Space Station en de uitreiking van de Prins Claus Prijzen op donderdag 15 december door ZKH Prins Constantijn.

Tentoonstelling van wereldberoemde kunstenaar El Anatsui

Het Prins Claus Fonds presenteert de expositie 'Meyina' van internationaal gerenommeerd kunstenaar El Anatsui (Ghana/Nigeria), die in 2009 een Prins Claus Prijs ontving. De tentoonstelling toont zijn wereldwijd geroemde installaties van flessendoppen en archiefmateriaal dat inzicht geeft in zijn werkproces. Curator van de expositie is Bisi Silva, directeur en oprichter van het Centre for Contemporary Art in Lagos, Nigeria. De tentoonstelling opent op donderdag 24 november, maakt deel uit van het Amsterdam Art Weekend en is t/m april 2017 te bezichtigen in de Prince Claus Fund Gallery.

Pan African Space Station strijkt neer in Amsterdam

Voor de eerste keer in Amsterdam: de Pan African Space Station (PASS). Dit pop-up internet radio station, tevens performance space en research platform, komt rechtstreeks uit Kaapstad en strijkt neer in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Van 11-15 december worden live programma's uitgezonden met daarin toonaangevende mensen uit het culturele veld van Amsterdam en uit de rest van de wereld. Vertegenwoordigers uit alle culturele disciplines en kritische denkers zullen samen hun gedeelde verhalen onderzoeken. PASS is het initatief van cultureel platform en tijdschrift Chimurenga uit Kaapstad, dat de Prins Claus Prijs ontving in 2011.

Uitreiking Prins Claus Prijzen in het Koninklijk Paleis

ZKH Prins Constantijn, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds Bestuur, reikt in 2016 de Prins Claus Prijzen uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Prijzen eren visionaire kunstenaars en organisaties voor hun exceptionele, baanbrekende werk in cultuur en ontwikkeling. Hoofdlaureaat is filmmaker en kunstenaar Apichatpong Weerasethakul (Thailand). Daarnaast zijn er vijf andere Laureaten: voedselactivist en chef-kok Kamal Mouzawak (Libanon), architect Vo Trong Nghia (Vietnam), grafisch ontwerper, kunstenaar en academica Bahia Shehab (Egypte/Libanon), interdisciplinair cultureel centrum Peace Niche l The Second Floor (T2F) (Pakistan) en interactief online portal La Silla Vacía (De Lege Stoel) (Colombia).

Over het Prins Claus Fonds

Het Prins Claus Fonds steunt kunstenaars, kritische denkers, culturele organisaties, en erfgoedredders in gebieden waar de vrijheid van culturele expressie beperkt is. 'Meer dan ooit te voren is er een grotere behoefte aan cultuur om ons nieuwe manieren van onderling begrip te tonen en betekenisvolle verbindingen te creëren. Ons wereldwijde netwerk van creatieve partners is en blijft essentieel om ons dynamisch, geïnformeerd en toonaangevend te houden in de komende twintig jaar.' - Joumana El Zein Khoury, Directeur Prins Claus Fonds

Het Prins Claus Fonds wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nationale Postcode Loterij, ondernemingen, organisaties en particulieren. De Pan African Space Station-evenementen zijn mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De El Anatsui-tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van Stichting Robben.

Noot voor de redactie:

Voor interviewaanvragen, aanvullende informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Sarah Smith, Communicatie Prins Claus Fonds | s.smith@princeclausfund.nl | +31 (0) 20 344 9169

Prins Claus Fonds

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.princeclausfund.org

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234