Tonnen boete voor Rotterdams wedkantoor

De Kansspelautoriteit heeft een boete van ruim 370.000 euro opgelegd aan de eigenaren van een illegaal wedkantoor in Rotterdam. Zij worden beboet omdat ze illegale gokzuilen in hun zaak hadden staan en zich voordeden als een legale organisatie.

Het is de hoogste boete die de Kansspelautoriteit ooit heeft opgelegd in het zogenoemde landgebonden domein. Dit zijn alle gokactiviteiten die niet online gebeuren.

Onderzoek
De Kansspelautoriteit bezocht eind 2015 op twee verschillende momenten het illegale wedkantoor aan de Beijerlandselaan. Daarbij zijn onder meer de computers onderzocht en klanten als getuige gehoord. Er bleek ook na een waarschuwing nog steeds illegaal gegokt te kunnen worden. De Kansspelautoriteit heeft een rapport opgemaakt waarin het onderzoek, het bewijsmateriaal en de overtredingen worden beschreven. Vervolgens is de boete opgelegd.

De twee betrokkenen bij het wedkantoor zijn ook gehoord, maar zij hebben geen enkele verklaring willen afleggen. Zij beriepen zich op hun zwijgrecht.

Boete
Voor de 15 computers, die te omschrijven zijn als gokzuilen waarop sportweddenschappen kunnen worden afgesloten, is een boete van in totaal Euro 123.750 opgelegd. Het wedkantoor deed ook voorkomen alsof ze een vergunning had om kansspelen aan te bieden. Hiervoor wordt een boete opgelegd van Euro 250.000.

Vermenging
Het wedkantoor maakte reclame met Lotto/Toto en Runnerz (paardensport). Er waren ook wedformulieren van deze gokbedrijven aanwezig. Lotto/Toto en Runnerz hebben een vergunning van de Kansspelautoriteit, maar het wedkantoor niet. Het wedkantoor was ook geen verkooppunt voor Lotto/Toto of Runnerz.

De Kansspelautoriteit vindt dat het wedkantoor zijn illegale aanbod heeft verstopt en vermengd met legale aanbieders. Vermenging van legaal en illegaal gokken is een ernstige zaak. Legale aanbieders worden op deze manier betrokken in een illegaal gokcircuit, terwijl het ook lijkt alsof het wedkantoor onder toezicht van de Kansspelautoriteit staat. Vermenging van legaal en illegaal aanbod geeft daarmee een vals gevoel van veiligheid en zekerheid.

Samenwerking
De gemeente Rotterdam sloot het pand begin dit jaar voor een maand. Als de eigenaren van het wedkantoor hun activiteiten voortzetten zal een zwaardere bestuurlijke maatregel worden genomen door de gemeente. Daarbij kan de burgemeester van Rotterdam besluiten het pand vergunningplichtig te verklaren. Tevens hangt de eigenaren een strafrechtelijke vervolging boven het hoofd als ze illegaal gokken blijven aanbieden.

De boete vloeit voort uit een bredere samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, Politie Rotterdam, Openbaar Ministerie Rotterdam, Kansspelautoriteit en de Belastingdienst. Onlangs startte daaruit ook de voorlichtingscampagne 'Illegaal gokken is geen spelletje' (www.geenspelletje.nl), die zich onder meer richt op de sociale omgeving van gokkers. Doel daarvan is om de nadelige gevolgen van illegaal gokken bespreekbaar te maken in Rotterdam-Zuid.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Kansspelautoriteit, Martijn van de Koolwijk, woordvoerder: 06 83 97 07 56

Kansspelautoriteit

plaats:
DEN HAAG
website:
http://www.kansspelautoriteit.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234