Studente gaat strijd aan met zorgverzekeraar

Studente gaat strijd aan met zorgverzekeraar

MIDDELBURG - De tweeëntwintig jarige Marika is een juridische strijd aangegaan met haar zorgverzekeraar. Al sinds haar zevende is de Middelburgse studente besmet met de ziekte van Lyme. Een ziekte waarvan de behandeling vaak niet wordt vergoed. Tijdens een rechtszaak die Marika vorig jaar aanspande tegen de zorgverzekaar is ze door de rechter in het gelijk gesteld. Behandeling moet worden vergoed. De zorgverzekeraar weigert echter om zich bij de uitspraak neer te leggen en heeft een hoger beroep aangetekend. Marika, die net als veel andere lymepatiënten afhankelijk is van de behandeling, is nu een crowdfunding gestart om het hoger beroep aan te kunnen vechten.

Uit onderzoekgegevens van het RIVM blijkt dat jaarlijks ruim 25.000 Nederlanders met de ziekte van Lyme besmet raken. De ziekte, die veroorzaakt wordt door besmetting met de Borrelia- bacterie, wordt veelal opgelopen na een tekenbeet. Hoewel de ziekte kort na de besmetting in de meeste gevallen goed te behandelen is, blijven er jaarlijks tussen de duizend en vijfentwintig honderd patiënten langdurige klachten houden.
Eén van deze patiënten is de tweeëntwintig jarige Marika. Toen zij zeven was, is ze gebeten door een teek en besmet geraakt met de ziekte. Hierdoor heeft ze onder andere last van darmklachten, zenuwpijn, concentratieproblemen en extreme vermoeidheid. "'De ziekte heeft een grote impact op mijn dagelijks leven,"' legt Marika uit. "'Door de vele fysieke klachten heb ik veel van mijn hobby's en sociale leven moeten opgeven (grammaticaal incorrect en is dit een quote?)."' Ook heeft ze door haar ziekte een flinke studievertraging opgelopen, zo vertelt ze.

Ziekte heeft grote gevolgen
Marika is niet de enige die ernstig lijdt onder de ziekte. In 2015 sloeg de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) alarm vanwege het feit dat meerdere chronische lymepatiënten zichzelf van het leven hadden beroofd. Ze zouden daartoe gedreven zijn door hun medisch uitzichtloze situatie. Er was lange tijd veel onduidelijkheid over de ziekte, met name over de bestrijding van de vele symptomen. Er zijn echter behandelingen mogelijk die door veel patiënten, waaronder wie Marika, als positief wordt ervaren. Maar deze worden niet vergoed door de zorgverzekeringen. "'Veel van de patiënten die bij onze vereniging zijn aangesloten volgen op dit moment de behandeling,"' aldus de Gert van Dijk, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten, "'maar omdat er niets wordt vergoed, zien we dat veel mensen hun behandeling moeten staken." Die behandelingen moeten vergoed worden. Daarvoor is een uitspraak in hoger beroep nodig,"' zo legt hij uit.

Marika is niet de eerste lymepatiënt in Nederland die zich heeft gemeld bij de rechter om een vergoeding voor de behandeling af te dwingen. Maar wel de eerste in een hoger beroep na aanleiding van een uitspraak in haar voordeel. Een strijd die ze niet alleen voor zichzelf voert, zo zegt ze zelf. "'Door de strijd aan te gaan wil ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen een behandeling voor de ziekte van Lyme betaalbaar maken."'

Vanwege de hoge kosten die ze moet maken om het hoger beroep aan te vechten, is ze in samenwerking met de Lymevereniging een crowdfunding gestart. De slogan van haar campagne luidt: 'Help jij mee aan een eerlijke strijd?' In de campagnevideo is te zien hoe Marika in haar eentje aan het touwtrekken is tegen een groep mannen in driedelig pak. "'Ik hoop hiermee de oneerlijke strijd zichtbaar te maken,"' legt Marika uit. "'Ik sta letterlijk in mijn eentje tegenover een groep advocaten van de zorgverzekeraar."'
De Middelburgse studente hoopt Euro 50.000 euro op te halen met haar actie. Op dit moment heeft ze al vijftien procent van haar doelbedrag en vele steunbetuigingen mogen ontvangen. "'Ik lever graag een bijdrage aan onze strijd om buitenlandse zorg vergoed te krijgen,"' beschrijft Fred Verdult op de website van de campagne. "'Ik steun Marika omdat ik het onrechtvaardig vind dat de zorgverzekeraars de behandeling niet willen vergoeden!"' verklaart Marian Koppers. Het is slechts een kleine greep uit de reacties die op de website zijn achter gelaten. De campagne loopt nog tot 2017 en is te bereiken via: www.marika.lymevereniging.nl

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met
Ellen Bazelmans (moeder van Marika)
Email: ellen.bazelmans@gmail.com
Tel: 06 1020 6090
of
Gert van Dijk, voorzitter Lymevereniging
email: voorzitter@lymevereniging.nl
rel: 06 4390 3726

Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten

plaats:
Middelburg

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234