Start bouw ZON-PTC protonentherapie centrum voor kankerpatiënten

wereldwijd eerste inpandige protonenkliniek

Start bouw ZON-PTC protonentherapie centrum voor kankerpatiënten in Maastricht

Met het ondertekenen van de definitieve samenwerkingsovereenkomst door de initiatiefnemers en financiers start vandaag de bouw van het ZON-PTC protonentherapie centrum voor kankerpatiënten in Maastricht. Na de geplande opening eind 2018 verwacht ZON-PTC jaarlijks circa 400 patiënten uit Zuid Oost Nederland te behandelen. Deze patiënten krijgen deze behandeling nu niet of moeten daarvoor naar het buitenland. Protonentherapie is een nieuwe, geavanceerde vorm van bestraling (radiotherapie) die de tumor behandelt met een hogere dosering straling dan bij de traditionele radiotherapie. Dat gebeurt met beduidend minder negatieve bijeffecten voor de patiënt omdat het omliggende gezonde weefsel veel meer wordt ontzien. Het Maastrichtse protonentherapie centrum is de eerste protonenfaciliteit ter wereld die wordt geïntegreerd in een bestaand gebouw. Dat gebeurt in het gebouw van bestralingskliniek MAASTRO clinic op de Maastricht Health Campus. Daardoor wordt het centrum met een aanzienlijk lagere investering gerealiseerd, namelijk 40 miljoen euro. Bovendien kan de patiënt op één plaats terecht voor zowel de traditionele radiotherapie als voor de protonentherapie.

De realisatie van protonentherapie in Maastricht is mogelijk dankzij een investering van MAASTRO clinic en Maastricht UMC+ en verder dankzij kredieten van de Provincie Limburg, industriebank LIOF, ASN Bank en Rabobank. Maria Jacobs, bestuurder van MAASTRO clinic en ZON-PTC: "Een kwetsbare groep kankerpatiënten krijgt hiermee de kans op een nieuwe behandeling die in veel gevallen leidt tot een betere kwaliteit van leven. Tegelijkertijd laten we met onze aanpak zien dat technologische innovatie ook kosteneffectief kan en dus met zo laag mogelijke kosten voor de gezondheidszorg. Ik ben zeer verheugd dat we dit centrum kunnen realiseren en dank alle betrokken partijen voor hun inzet."

Protonentherapie
Protonentherapie is een nieuwe, beproefde vorm van bestraling (radiotherapie) voor de behandeling van kanker. Met protonenbestraling is zeer nauwkeurige bestraling en/of het afgeven van een hogere stralingsdosis aan de tumor mogelijk waarbij het omliggende gezonde weefsel maximaal wordt ontzien. Protonen zijn namelijk positief geladen kerndeeltjes die hun dosis op één nauwkeurig te bepalen piekmoment afgegeven. Daardoor vernietigen protonen alleen de kankercellen. Zo'n drie procent van de patiënten in Limburg, Zuidoost Brabant en Zuid Gelderland met bepaalde vormden van kanker die bestraling nodig hebben, kunnen vanaf eind 2018 in Maastricht worden behandeld met de nieuwe bestralingstherapie. Het gaat hierbij om patiënten met bepaalde vormen van schedelbasis tumoren, oogmelanomen en kanker in hoofd, hals, longen, borsten en prostaat.

Lagere kosten
Omdat protonentherapie duurder is dan de klassieke radiotherapie (fotonentherapie) wordt die tot nu toe voor een beperkt aantal patiënten vergoed. In veel gevallen moet eerst de verwachte klinische winst worden aangetoond voordat zorgverzekeraars de behandeling vergoeden. Door te kiezen voor de compacte protonenapparatuur van Mevion Medical Systems is het mogelijk om de apparatuur te plaatsen in het huidige gebouw van bestralingskliniek MAASTRO clinic. De protonenkliniek komt op de plaats van anderhalve bestaande bestralingsbunker voor traditionele radiotherapie. Het inpandig realiseren van het protonencentrum biedt als grote voordeel dat gebruik wordt gemaakt van gedeelde voorzieningen zoals personeel, beeldvormingsapparatuur en faciliteiten voor patiënten zoals receptie en parkeerplaats. Hierdoor zijn de investeringen en kosten beduidend lager. En verder kan de patiënt op één plek terecht voor zowel de traditionele radiotherapie als voor protonentherapie.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Noud Bex, woordvoerder
06 - 53 49 1534
nbex@bexcommunicatie.nl

MAASTRO clinic

plaats:
Maastricht

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234