Zeker Zeeuws mosselseizoen geopend met eerste baal

Steeds meer kwekers en handelaren sluiten zich aan bij streekkeurmerk

Goes/Colijnsplaat/ Rotterdam, 26 juni 2017 - Het nieuwe Zeker Zeeuws mosselseizoen gaat woensdag 28 juni van start met de feestelijke overhandiging en aansluitende proeverij van de eerste baal bodemcultuurmosselen met dit streekproduct-keurmerk bij visrestaurant Kaat Mossel in Rotterdam.

Het is voor de tweede keer dat de Stichting Zeker Zeeuws® Streekproduct samen met erkende mosselleveranciers Koninklijke Schmidt Zeevis en Adri & Zoon een traditionele opening van het mosselseizoen organiseert, vergelijkbaar met het eerste haringvaatje en de eerste Oosterscheldekreeft.

De Zeker Zeeuws mosselen groeien vlakbij de grens met de Noordzee, aan het begin van de Oosterschelde, voor het eiland Neeltje Jans. Deze mosselen worden gevoed met water uit de Oosterschelde; het schoonste en lekkerste zilte water van Nederland, waar de mossel zijn unieke smaak door krijgt. Daarom worden ze gerekend tot de Grand Cru onder de mosselen.

Het keurmerk Zeker Zeeuws® Streekproduct garandeert de regionale herkomst en de duurzame productie van de mosselen. Steeds meer kwekers, vissers, verwerkers en handelsbedrijven sluiten zich aan bij het streekkeurmerk uit Zeeland. Per 1 juni zijn er in totaal al 120 certificaten uitgereikt.

Vanaf 1 juli zullen alle Zeker Zeeuws gecertificeerde producenten gaan samenwerken in de Ondernemers coöperatie Zeker Zeeuws (OZZ). Die gaat de gecertificeerde streekproducten regionaal, nationaal en internationaal promoten bij de handel en consument. Omdat de mosselen ook in Frankrijk en België erg populair zijn, is het beeldmerk ook in het Frans beschikbaar.

Sommige handelaren bieden mosselen als Zeeuwse aan, hoewel ze geïmporteerd zijn uit Duitsland, Denemarken of bijvoorbeeld Ierland. Het gaat dan duidelijk niet om een echt streekproduct. Niet alleen zijn mosselen uit het buitenland moeilijker traceerbaar en zorgt import voor meer CO2-uitstoot, ook kan door het importeren van organismen die meeliften met de mosselen schade toegebracht worden aan het lokale ecosysteem in de Oosterschelde.

Om klanten en consumenten de garantie te geven dat het product echt uit Zeeland komt, zijn er groothandelsbedrijven gecertificeerd voor de verkoop van Zeker Zeeuws producten. Marcel van Breda van Schmidt Zeevis krijgt uit handen van Sabine Verburg van de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct het certificaat voor de verkoop van Zeker Zeeuws Streekproducten. De vishandel verkoopt inmiddels gecertificeerde mosselen, oesters en kreeft. Als huisleverancier overhandigt Schmidt Zeevis 28 juni de eerste baal aan Kaat Mossel, waarna alle aanwezigen van de nieuwe mosseloogst kunnen proeven.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tom Rietveld

E-mail: tomrietveld@me.com

Mob: 06-23842385

Journalisten zijn woensdag 28 juni om 11.00 uur van harte uitgenodigd bij de aankomst, overhandiging en proeverij van de eerste baal Zeker Zeeuws® bodemcultuurmosselen bij Brasserie Kaat Mossel, aan de Admiraliteitskade 85 3063 EG in Rotterdam. Aanmelden voor de perslunch kan via bovenstaand e-mailadres.
Ook op donderdag staat er een perslunch gepland.

T. Rietveld Participatie B.V.

plaats:
Goes/Colijnsplaat/ Rotterdam
website:
https://zekerzeeuws.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234