Fotografen AFP in debat over dilemma's nieuwsfotografie

Photojournalism Today - From the warzone to the World Press Photo

Hoeveel risico's moet een nieuwsfotograaf nemen om een 'waarheidsgetrouw' beeld van de werkelijkheid te geven? Hoe kunnen we de authenticiteit van nieuwsfotografie bewaren in een wereld waar beeldmanipulatie steeds makkelijker wordt en nieuwsconsumenten beelden vaak niet meer vertrouwen?

Over deze vragen houdt het ANP op 6 december een debat in De Balie in Amsterdam, aan de hand van de ervaringen van twee prominente fotografen en de directeur fotografie van het internationale persbureau AFP. In het panel zitten verder directeur Lars Boering van World Press Photo, hoofdredacteur Ronald Ockhuysen van Het Parool en curator Mirjam Kooiman van fotomuseum Foam. ANP-directeur Guido van Nispen leidt de avond in.

Van de vele foto's die gemaakt worden, gaat uiteindelijk slechts een selectief aantal de geschiedenisboeken in. Van elke belangrijke politieke of historische gebeurtenis worden vaak maar een paar beelden opgenomen in ons collectief geheugen. Wat maakt nu een nieuwsfoto tot een iconisch beeld en wie of wat bepaalt dat? Wat is het verschil tussen fotojournalistiek als nieuws en fotojournalistiek als kunst?

Guido van Nispen, Algemeen Directeur van het ANP: 'Elke dag nemen we honderden nieuwsfoto's tot ons - via de krant, tv, apps of nieuwssites, social media. Sommige nieuwsfoto's zien we terug in geschiedenisboeken en musea. We hebben nauwelijks tijd om stil te staan bij wat we zien en waarom we nu juist deze ene nieuwsfoto onder ogen krijgen. Welke weg heeft zo'n foto afgelegd voor de kijker hem te zien krijgt? Welke keuzes liggen er achter het maken, plaatsen en tentoonstellen van een nieuwsfoto en waar kan het allemaal 'mis' gaan?'

Het debat is op dinsdagavond 6 december om 20:00 uur in De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam.

Aan het debat zullen deelnemen:

Francis Kohn is Directeur fotografie bij Agence France-Presse (AFP) het wereldwijd opererende Franse Persbureau. Afgelopen jaar was hij juryvoorzitter van de World Press Photo.

Bulent Kilic is AFP's hoofdfotograaf voor de regio Turkije. Hij heeft alle grote conflicten van de afgelopen jaren vastgelegd met zijn camera zoals de oorlogen in Syrië en Oekraïne en de vluchtelingencrisis in Europa. In 2014 werd hij uitgeroepen als fotograaf van het jaar door Time Magazine.

Odd Andersen is AFP-fotograaf gebaseerd in Berlijn. Hij heeft veel gereisd en conflicten vormen een belangrijk deel van zijn oeuvre. Zijn laatste verhalen gaan over Syrië, Libië en de vluchtelingenproblematiek in Duitsland.

Lars Boering is directeur van de World Press Photo foundation, de belangrijkste internationale organisatie voor visuele journalistiek.

Ronald Ockhuysen is Hoofdredacteur van Het Parool.

Mirjam Kooiman is curator bij Foam Fotografie Museum Amsterdam.

Guido van Nispen, algemeen directeur van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), zal de avond inleiden.

De voertaal van dit programma is Engels

Over AFP
Agence France-Presse (AFP) is een wereldwijd opererend persbureau. AFP levert snelle en tegelijkertijd verdiepende coverage van alle belangrijke internationale gebeurtenissen, variërend van oorlogen en conflicten tot politiek, sport, entertainment en de laatste doorbraken in de wereld van gezondheidszorg, wetenschap en technologie. In Nederland wordt AFP vertegenwoordigd door het ANP.

Over het ANP
Iedereen kent het ANP. Het Algemeen Nederlands Persbureau bestaat sinds 1934 en levert jaarlijks honderdduizenden nieuwsberichten, foto's en video's. Nederlandse media hebben langjarige relaties met het ANP. Daarnaast werkt het ANP nauw samen met de grote internationale nieuwsagentschappen. Een snel groeiend aantal bedrijven, organisaties en overheidsdiensten zet het ANP in voor mediadistributie, mediamonitoring, strategische analyses, content-creatie en andere services. Check www.anp.nl voor een overzicht van de producten en diensten van het ANP.

Geplaatst in:

Voor meer informatie over dit persbericht:
 Henny Engberts ANP, telefoon +31 70 4141103 (direct), +31 622411086
 (mobiel), henny.engberts@anp.nl

ANP

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.anp.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234