Nederlandse uitvinding wint internationale empowering people. Award

Low-tech oplossing voor irrigatie van akkers in ontwikkelingsgebieden

Oktober 2016 - De Barsha Pomp van het Nederlandse bedrijf aQysta is in de prijzen gevallen bij de empowering people. Award. Deze internationale prijsvraag is bedoeld als stimulans voor innovatieve low-tech oplossingen die op een duurzame manier bijdragen aan verbetering van levens en leefomstandigheden in ontwikkelingslanden.

Het Delftse bedrijf aQysta won de derde prijs; de tweede prijs ging naar Indonesia Medika voor de Garbage Clinic Insurance, een oplossing waarmee afval wordt gebruikt voor betaling van de premie van de gezondheidszorgverzekering. De eerste prijs ging naar BEMPU Health uit India voor een armband dat de lichaamstemperatuur van (jonggeboren) baby's meet en ouders op een intuïtieve manier informeert wanneer de temperatuur van de baby daalt. De Publieksprijs ging naar WAFFCO van het Fraunhofer Gesellschaft (Duitsland), een eenvoudige en goedkoop te produceren biomassa-verbrandingsoven voor huishoudens.

Barsha Pomp
De Barsha Pomp ('Barsha' is het Nepalese woord voor regen) is een pomp die op een eenvoudige wijze door water wordt aangedreven. Met behulp van een waterrad wordt de stromingsenergie van een rivier of kanaal gebruikt om water te verpompen zodat boeren hun land kunnen irrigeren. Met de Barsha Pump kan water over grote afstand worden verpompt. De door het Delftse bedrijf aQysta ontwikkelde oplossing is niet alleen betaalbaar, maar maakt ook gebruik van lokale materialen. Onderhoud is slechts in beperkte mate noodzakelijk en brandstof of elektriciteit zijn niet nodig om de pomp te laten functioneren. Met het gebruik van de pomp zijn dan ook geen operationele kosten gemoeid. De huidige versie van de Barsha Pomp kan tot een maximale verticale hoogte van 20 meter of over afstanden tot 2 km water verpompen. Afhankelijk van de gewenste hoogte en de stroomsnelheid van de rivier kan de pomp maximaal 40.000 liter water per dag verpompen.

Nog meer Nederlands succes
Voor de prijsvraag, die het 'empowering people. Network' organiseert, werden 800 inzendingen uit 88 landen ontvangen. Een internationale jury stelde hieruit eerst een shortlist samen met de 23 beste technische oplossingen en producten. Bij de beoordeling werden alle inzendingen getoetst op innovatie en financiële duurzaamheid. De Siemens Stiftung heeft een totaal prijzenbedrag van 200.000 euro's beschikbaar gesteld voor de winnaars en genomineerden.

Tot die genomineerden behoorde ook Pearltect van het gelijknamige Nederlandse bedrijf. Deze armband ziet eruit en wordt gedragen als een sieraad. Het sieraad (parel) bestaat echter uit een breekbare capsule die gevuld is met een onaangenaam ruikend goedje. Wanneer de drager (seksueel) wordt lastig gevallen en de capsule breekt, ontmoedigt de onaangename geur de aanvaller en laat dit DNA-verfsporen achter op de belager. Zo kan deze persoon tot enkele maanden na de aanval aan het delict worden gelinkt.

Het 'empowering people. Network' is opgericht om de samenwerking tussen bedrijven, innovators, operationele partners en investeerders te stimuleren. Het initiatief helpt innovatieve bedrijven en personen en biedt leden online en offline trainingssessies in onderwerpen die voor hun dagelijkse werk relevant zijn. Daarnaast krijgen ze advies en ondersteuning van experts bij de verdere ontwikkeling van hun organisatie en de implementatie van hun oplossingen.

- Details over de prijswinnaars en alle genomineerde oplossingen met hi-res afbeeldingen zijn hier te vinden.

- Meer specifieke informatie over de Barsha Pomp is hier te downloaden en over de Pearltect hier.

Meer informatie over www.empowering-people-network.org
'empowering people. Network' op Facebook en Twitter.

Geplaatst in:

Voor meer informatie en interviews
Beta PR & Media
Martin Franke
T. 070 427 5200
E. martin@betapr.nl

Beta PR & Media

plaats:
Rijswijk

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234