Lancering Right to Food Watch 2016: 'Keeping seeds in people's hands'

Internationale lancering van de Right to Food and Nutrition Watch 2016

De jaarlijkse editie van de 'Right to Food and Nutrition Watch' wordt vandaag gelanceerd in Rome bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Het thema 'Keeping Seeds in Peoples' Hands' vestigt de aandacht op de bedreigingen rondom de toegang tot zaden voor kleine boeren wereldwijd.

De Watch legt aan de hand van standpunten van een groot aantal maatschappelijke organisaties, sociale bewegingen en wetenschappers bloot hoe bedrijven zaden privatiseren, monopoliseren en controleren. Dit gaat vaak ten koste van mensenrechten, biodiversiteit en traditionele zaadsystemen van kleinschalige boeren. Sofia Monsalve, secretaris-generaal van FIAN International: "Vanuit mensenrechten bezien, moeten zaden niet worden beschouwd als handelswaar, maar als een collectieve verhouding tussen mens en natuur".

Toegang tot zaden van belang voor voedselzekerheid

De voedselproductie in de wereld staat onder druk door de groei van de wereldbevolking. Hoewel kleine boeren in Azië en Afrika tot 70% van het lokaal geconsumeerde eten produceren, is de productiviteit van deze boeren vaak laag doordat ze geen of slechte toegang hebben tot bijvoorbeeld water en zaden. Het is essentieel om de productiviteit van kleine boeren te vergroten. Marijke de Graaf, expert voedselzekerheid bij ICCO: "Zonder toegang tot zaden zullen kleine boeren niet in staat zijn om aan de vraag te voldoen naar voldoende én kwalitatief goed voedsel. De Watch draagt bij aan de discussie over dit onderwerp".

Over de Right to Food and Nutrition Watch

De Right to Food and Nutrition Watch wordt sinds 2008 jaarlijks uitgegeven in de week van Wereldvoedseldag en monitort de belangrijkste beleidslijnen, processen en kwesties in relatie tot het mensenrecht op voldoende voedsel en voeding. De Watch wordt uitgebracht door FIAN, ICCO en Brot für die Welt en wordt gesteund door 24 maatschappelijke organisaties. Het doel is om bij te dragen aan de versterking van verantwoording en het bevorderen van de realisatie van het recht op voedsel en voeding. Het rapport wordt door FIAN, ICCO en Brot für die Welt op 16 november aangeboden aan het Europees Parlement in Brussel.

De Right to Food and Nutrition Watch is online beschikbaar via http://www.righttofoodandnutrition.org/sites/www.righttofoodandnutrition.org/files/R_t_F_a_N_Watch_2016_ENG_WEB.pdf

Neem voor vragen contact op met Simone de Bruijn, persvoorlichter ICCO Cooperation (s.debruijn@icco.nl, 06-22454112) of Alex del Rey, press officer FIAN International (delrey@fian.org).www.fian.nl / www.fian.org
www.icco-cooperation.org
www.righttofoodandnutrition.org/watch

ICCO

plaats:
Rome

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234