Europe House Lecture 2016: relatie tussen de EU en overzeese gebieden

Het Huis van Europa organiseert op 17 oktober samen met het Arubahuis de jaarlijkse Europe House Lecture in Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Het thema van de lezing is de toekomst van de relatie tussen de Europese Unie en de Landen en Gebieden Overzee (LGO's). LGO's zijn landen en gebieden die behoren bij een EU-lidstaat, maar die zelf geen lid zijn van de EU. Voorbeelden zijn de Nederlandse overzeese landen en bijzondere gemeenten, maar ook de Kaaimaneilanden (Verenigd Koninkrijk), Groenland (Denemarken) en Frans Polynesië (Frankrijk). De sociale en economische samenwerking met deze landen wordt nu geregeld via de zogenoemde Cotonou-overeenkomst die in 2020 afloopt. Hoe moet de relatie er na die datum uit zien?

Tijdens de bijeenkomst zullen key note speeches worden gegeven door de Gevolmachtigd Minister van Aruba Alfonso Boekhoudt en Denis Salord van het DG ontwikkelingssamenwerking van de Europese Commissie. Vervolgens wordt verder gepraat tijdens een paneldiscussie met vertegenwoordigers van overzeese landen en gebieden.

De lezing staat onder leiding van professor Dimitry Kochenov (Universiteit van Groningen) en de voertaal van het evenement is Engels. De lezing zal een dag later online te bekijken zijn via de volgende link: http://www.montesquieu-instituut.nl/oct

De Europe House Lecture is een jaarlijks terugkerend evenement waarin vooraanstaande sprekers hun visie op de EU delen met een gevarieerd publiek van diplomaten, politici en studenten. In voorgaande edities waren o.a. Frans Timmermans, Herman van Rompuy en Jeroen Dijsselbloem te gast.


Tijd: 17 oktober 2016, 19.00 uur
Locatie: Paleis Kneuterdijk (Gotische zaal), Paleisstraat 1, Den Haag

Voor meer informatie over de lezing kunt u contact opnemen met Ingelise de Boer, ingelise.deboer@ep.europa.eu, 070-3135422.

Programma:
19.00 uur: Receptie met koffie en thee
19.30 uur: Lezing
21.30 uur: Borrel
22.30 uur: Einde

Meer informatie

Aankondiging door Montesquieu Instituut
http://www.montesquieu-instituut.nl/id/vk6dfab95mu7/eu_overseas_countries_and_territories

Lijst met LGO's die betrekkingen hebben met de EU
http://www.montesquieu-instituut.nl/id/vh7dotcxc5zm/landen_en_gebieden_overzee_lgo

Meer informatie over de LGO's, website Association of the Overseas Countries and Territories of the European Union
http://www.octassociation.org/

Website gespreksleider Dimitry Kochenov
http://www.kochenov.eu/

Europees Parlement Den Haag

plaats:
Den Haag
website:
http://www.europeesparlement.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234