Dr. Chantharavady Choulamany wint de 5e jaarlijkse Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' Award voor haar werk binnen geestelijke gezondheidszorg in Laos

Met deze prijs wordt haar uitzonderlijke bijdrage aan aandacht en bewustzijn rondom geestelijke gezondheidszorg in het zonnetje gezet

NEW YORK, 11 oktober 2016 /PRNewswire/ -- Vandaag hebben het Museum Dr. Guislain en Janssen Research & Development, LLC ('Janssen') Chantharavady Choulamany, M.D., aangewezen als de ontvanger van de Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' Award voor 2016. Met deze prijs wordt de Laotiaanse psychiater Choulamany erkend voor haar impact op de levens van mensen die kampen met een geestelijke aandoening. Dr. Choulamany zal worden erkend voor haar bijdragen tijdens een speciaal evenement dat later vandaag in New York zal plaatsvinden. Ze is slechts één van twee gekwalificeerde psychiaters in de Democratische Volksrepubliek Laos, een land dat meer dan 6 miljoen inwoners telt. Dr. Choulamany heeft zich haar hele leven ingezet voor meer toegang tot geestelijke gezondheidszorg en het ontwikkelen van onderwijsprogramma's voor het behandelen van psychiatrische stoornissen en het vergroten van het bewustzijn hiervoor.

Dr. Choulamany heeft bij het oplossen van kwesties en behoeften rondom geestelijke gezondheidszorg een unieke aanpak. Ze werkt samen met de overheid op alle niveaus, moedigt een betere behandeling aan, gaat op zoek naar meer fondsen en probeert het aantal getrainde gezondheidszorgmedewerkers te verhogen. Verscheidene van de 17 regionale en 7 provinciale ziekenhuizen hebben nu GGZ-teams, die bestaan uit een arts en twee verpleegkundigen. Ze hebben deelgenomen aan een vier dagen tellend cursusprogramma van BasicNeeds voor geestelijke gezondheidszorg. Dr. Choulamany wil het tekort aan getrainde gezondheidszorgmedewerkers graag terugdringen en heeft daarom de hulp ingeschakeld van diverse culturele groepen om het bewustzijn rondom mentale problemen te vergroten en vooroordelen te bestrijden. Ook heeft ze boeddhistische monniken getraind in het helpen van mensen met psychiatrische stoornissen via advies en gebed. Meer dan 8000 patiënten en familieleden hebben al rechtstreeks geprofiteerd van het werk van Dr. Choulamany.

"Het werk van Dr. Choulamany verandert hoe een heel land aankijkt tegen en reageert op geestelijke aandoeningen. Haar werk transformeert de dialoog over mentale stoornissen en vergroot tegelijk het begrip dat mensen hebben over dit onderwerp," aldus broeder René Stockman, directeur van het Museum Dr. Guislain. "Onze organisatie is verheugd haar deze prijs te overhandigen en zo haar unieke bijdragen luister bij te zetten."

Elk jaar worden medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg wereldwijd genomineerd voor de Dr. Guislain Award. Dr. Choulamany is gekozen uit meer dan 55 genomineerde kandidaten door een jury van pleitbezorgers voor de geestelijke gezondheidszorg en erkende autoriteiten binnen het vakgebied.

Naast haar huidige functie als programmabeheerder in haar land voor BasicNeeds, een internationale, niet-gouvernementele organisatie voor de geestelijke gezondheidszorg, ziet Dr. Choulamany met de steun van de overheid toe op een aantal nationale en lokale initiatieven die als doel hebben om geestelijke aandoeningen te behandelen en de vooroordelen te verminderen die hiermee gepaard gaan. Dr. Choulamany was een van de auteurs van het in 2002 gepubliceerde rapport in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarin kwesties rondom geestelijke gezondheidszorg in de Democratische Volksrepubliek Laos werden geanalyseerd. Ook was ze onlangs betrokken bij het opstellen van 'A National Strategy for Mental Health by 2020' (Een nationale strategie voor geestelijke gezondheidszorg in 2020) in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie.

"Mijn werk is even uitdagend als belonend. Wanneer je mensen kunt helpen een gelukkiger, voller leven te leiden, help je niet alleen hen, maar hun gezin en hun hele gemeenschap," aldus Dr. Choulamany. "Er zijn nog bergen werk te verrichten, maar de progressie die we hebben geboekt dankzij voorlichting en een betere toegang tot behandelingsopties is iets waar ik ontzettend trots op ben."

Eerder in haar loopbaan werkte Dr. Choulamany op de University of Medicine in Vientiane, Democratische Volksrepubliek Laos, en daarna het Mahosot Hospital van het Ministerie van Gezondheidszorg. Als onderdeel van haar functie bij de University of Medicine onderwees Dr. Choulamany psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg. Ook ontwikkelde ze Franse materialen voor e-learning over algemene psychiatrie in het kader van het Francophone Cooperation Framework voor studenten geneeskunde in 2008.

"Uit de inspanningen van Dr. Choulamany blijkt hoe één individu een verschil kan maken in het vergroten van het bewustzijn voor problemen met geestelijke gezondheid en het bestrijden van vooroordelen," aldus Husseini K. Manji, MD, Global Therapeutic Area Head for Neuroscience, Janssen Research & Development, LLC. "Elk jaar gaat Janssen op zoek naar individuen die zich inzetten om overal ter wereld vooroordelen te bestrijden rondom geestelijke gezondheid. Het werk van Dr. Choulamany is bijzonder lovenswaardig en heeft een impact op talrijke levens in haar hele land."

De Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' Award is voor het eerst in 2011 uitgereikt om het erfgoed van Dr. Joseph Guislain (1797-1860) te eren. Hij was de eerste Belgische psychiater die wetenschappelijk onderbouwde behandelingen aanbood aan patiënten met psychiatrische problemen en altijd opkwam voor de belangen van zijn patiënten. Zowel het Museum Dr. Guislain en Janssen hebben een rijk erfgoed opgebouwd en zijn al tijden betrokken bij onderzoek naar, behandeling van en inlichting over de geestelijke gezondheid. Al bijna 30 jaar zet het museum zich in om het publiek meer informatie te geven over het behandelen van geestelijke stoornissen en om misverstanden en vooroordelen weg te nemen.

Het Dr. Guislain Award-programma is een gezamenlijk initiatief van het Museum Dr. Guislain en Janssen Research & Development, LLC. Janssen biedt financiële en materiële ondersteuning voor het programma. Dr. Choulamany ontvangt een geldbedrag van $ 50.000 dat moet worden gebruikt voor haar werk om maatschappelijke vooroordelen te verminderen over geestelijke gezondheid en psychiatrische stoornissen.

Uit Janssens sponsorschap van deze prijs blijkt de al meer dan 50-jarige inzet van het bedrijf om oplossingen te vinden voor patiënten met een psychiatrische aandoening. Het doel van de prijs, een belangrijk onderdeel van het Healthy Minds-initiatief van Janssens farmaceutische bedrijfsonderdelen van Johnson & Johnson, is om de samenwerking te stimuleren tussen biotechnologie en farmaceutische en openbare partners om het ontdekken van nieuwe therapeutische oplossingen voor ziekten en stoornissen van het brein te versnellen, evenals om de gemeenschap voor geestelijke gezondheidszorg en diverse pleitbezorgende organisaties en projecten te ondersteunen.

Over de Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' Award

Individuen, organisaties of projecten overal ter wereld die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de interactie met, of het promoten van het bewustzijn rondom geestelijke gezondheidszorg, komen in aanmerking voor het ontvangen van de Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' Award. De Award wordt uitgereikt aan het individu, de individuen, de organisatie of het project die/dat:-- in de ruimst mogelijk zin op cultureel en/of maatschappelijk vlak een
uitzonderlijke bijdrage heeft/hebben geleverd aan de geestelijke
gezondheidszorg;
-- een oprechte bijdrage heeft/hebben geleverd aan het verminderen van de
vooroordelen rondom psychiatrische stoornissen;
-- aandacht voor geestelijke gezondheidszorg heeft/hebben gepromoot; en
-- dit alles heeft/hebben gedaan met passie, creativiteit en innovatie.

De jury bestaat uit:-- Mohan Agashe - acteur, psychiater, lid van de Governing and Executive
Council van de Children Film Society in India
-- Ellen Baxter - adviseur over huisvesting, maatschappelijk woordvoerster
en oprichter van het Broadway Housing Communities in New York City
-- Siri Hustvedt - essayist, auteur en dichter
-- Vikram Patel - professor van International Mental Health en Wellcome
Trust Senior Research Fellow in Clinical Science aan de London School of
Hygiene & Tropical Medicine, codirecteur van de Public Health Foundation
van India's Centre for Chronic Conditions and Injuries, medeoprichter
van Sangat en lid van de Academy of Medical Sciences
-- Dr. Bernard Sabbe - professor medische psychologie en psychiatrie aan de
Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel, en
psychiater/psychotherapeut aan het Sint-Norbertus Psychiatrisch
Ziekenhuis in Duffel
-- Erik Thys - psychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU
Leuven in Kortenberg en het Psycho-Sociaal Centrum in Brussel

Over het Museum Dr. Guislain

Het Museum Dr. Guislain is in 1986 opgericht in Gent, België. In het museum wordt met de permanente collectie en een elk half jaar wisselende thematische tentoonstelling de geschiedenis van de psychiatrie belicht. Het museum heeft allerlei verschillende psychiatrische foto's, archieven met twee eeuwen aan informatie en een uitgebreide bibliotheek over de geschiedenis van de psychiatrie. Het museum zet zich in om het publiek meer informatie te geven over het behandelen van geestelijke stoornissen en om misverstanden en vooroordelen weg te nemen. Het Museum Dr. Guislain trekt elk jaar 70.000 bezoekers aan.

Over Dr. Joseph Guislain

Dr. Joseph Guislain (1797-1860) was een gedreven activist voor patiënten met psychische aandoeningen en de eerste Belgische psychiater die ijverde voor een wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor deze personen. Als gepassioneerd pleitbezorger voor mensen met een psychische aandoening, werkte Dr. Guislain onvermoeibaar voort om op te komen voor de rechten van patiënten en het verbeteren van hun maatschappelijke positie. Hij doceerde en publiceerde uitvoerig over psychische aandoeningen en genoot aanzienlijke erkenning door zijn tijdgenoten.

Ga voor meer informatie over de Dr. Guislain Award naar www.drguislainaward.org [http://www.drguislainaward.org/].

*Werknemers en directieleden van Johnson & Johnson, Janssen Research & Development, LLC en hun betreffende partnerbedrijven, dochterondernemingen, het Museum Dr. Guislain, reclamebureaus en directe familie- of huishoudelijke leden komen niet in aanmerking om deel te nemen aan de Dr. Guislain Award als nominerende partijen, kandidaten voor de Award of juryleden. Een direct familielid wordt gedefinieerd als een ouder, een broer, een zus of iemand die woont in hetzelfde huishouden als de werknemer.

Contact:
Patrick Allegaert
Musem Dr. Guislain
+32 9 216 35 95
allegaert.patrick@gmail.com [mailto:allegaert.patrick@gmail.com]

Yoon Hee Lamot
Museum Dr. Guislain
+32 9 216 35 36
y.lamot@museumdrguislain.be [mailto:y.lamot@museumdrguislain.be]


Dr. Guislain Museum


Web site: http://www.drguislainaward.org/

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234