Hertogin van Cambridge bezoekt het Mauritshuis op 11 oktober 2016

Den Haag, 11 oktober 2016 - Vandaag heeft Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Cambridge een bezoek gebracht aan het Mauritshuis. Het bezoek is ter ere van de tentoonstelling Hollanders in Huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection waar 22 belangrijke genrestukken uit de collectie van haar familie vanaf 29 september te zien zullen zijn.

Emilie Gordenker, directeur: "Wij zijn zeer vereerd dat Hare Koninklijke Hoogheid het Mauritshuis heeft bezocht. Het was bijzonder om haar rond te leiden door onze befaamde collectie en de tentoonstelling".

De hertogin van Cambridge is bekend met de collectie van het Mauritshuis door haar studie kunstgeschiedenis aan de University of St Andrews. Emilie Gordenker heeft haar enkele topstukken laten zien, zoals Meisje met de parel van Johannes Vermeer, Het puttertje van Carel Fabritius en De stier van Paulus Potter. De hertogin heeft ook een bezoek gebracht aan de Kunstwerkplaats van het Mauritshuis waar kinderen een workshop schilderen hebben gekregen. Het bezoek is afgesloten met een rondleiding door de tentoonstelling Hollanders in Huis.

Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection
De tentoonstelling laat de belangrijkste Hollandse genrestukken uit de Royal Collection zien met schilderijen van bekende kunstenaars als Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Gabriël Metsu en Jan Steen. Absoluut hoogtepunt van de tentoonstelling is 'De muziekles' van Johannes Vermeer.

De tentoonstelling geeft het publiek inzicht in het fenomeen 'genrestuk'; zijn vele verschijningsvormen en de prikkelende symboliek die in deze schilderijen verborgen kan liggen. Het genre legt een grote variëteit aan de dag: van eenvoudige boeren in een herberg tot elegante figuren in een rijk interieur. Sommige genretaferelen hebben een diepere, vaak moralistische betekenis - soms expliciet, soms verhuld. Daarnaast richtten kunstenaars zich op een zo aantrekkelijk mogelijke weergave van de figuren en hun omgeving.

Geplaatst in:

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over de tentoonstelling of het Mauritshuis kunt u contact opnemen met:
Natalie Bos, Mauritshuis
+31 (0)70 302 34 38
pressoffice@mauritshuis.nl / mauritshuis.nl.

Beelden kunt u downloaden via mauritshuis.nl/pers, graag met vermelding van de bijgevoegde creditlines.
Royal Collection Trust / (c) Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016

Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument. Ruim tweehonderd topstukken van Hollandse en Vlaamse meesters hebben hun plaats in het klassieke interieur dat door de zijden wandbespanning, fonkelende kroonluchters en monumentale plafondschilderingen een aangename sfeer ademt. Interieurs van Jan Steen, landschappen van Ruysdael, stillevens van Coorte en portretten van Rubens geven een rijk en gevarieerd beeld van de schilderkunst uit de zeventiende eeuw.

De Britse Royal Collection behoort tot de grootste en belangrijkste kunstcollecties in de wereld en is één van de laatst overgebleven Europese koninklijke verzamelingen. Vrijwel alle vormen van beeldende en decoratieve kunst zijn vertegenwoordigd in de collectie. De collectie is verspreid over 14 koninklijke residenties en voormalige residenties in het Verenigd Koninkrijk, waarvan de meeste regelmatig open zijn voor het publiek. De Royal Collection wordt beheerd door Hare Majesteit Koningin Elizabeth II voor haar opvolgers en de natie.
Ontdek de Royal Collection op www.royalcollection.org.uk/collection.

Den Haag Marketing

plaats:
Den Haag
website:
http://www.denhaagmarketing.com

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234