Grote vluchtelingenstroom Mosul verwacht

Als binnenkort de militaire operatie begint om Mosul te bevrijden van IS dan zal er voor 100.000 mensen op de vlucht geen onderdak zijn. Volgens militaire bronnen zullen er in de eerste paar weken van de gevechten zo'n 200.000 mensen de Irakese stad (met 1,2 miljoen inwoners) ontvluchten.

De opvangkampen rond Mosul zijn nog in aanbouw en bieden vooralsnog slechts plaats aan 100.000 nieuwkomers.

In totaal kunnen tijdens de militaire operatie een miljoen mensen op de vlucht slaan. Er wordt rekening mee gehouden dat zo'n 700.000 van hen onderdak, voedsel, water en andere noodhulp nodig zullen hebben.
"Het wordt een vluchtelingenstroom van Bijbelse proporties", denkt onze directeur Tineke Ceelen die onlangs in Noord-Irak was. Stichting Vluchteling heeft 320.000 euro beschikbaar gesteld voor de aanschaf van hulpgoederen. Ook staat een team van noodhulp experts klaar om straks direct hulp te kunnen bieden.

Niet alleen de naar verwachting grote stroom vluchtelingen uit Mosul, vormt een probleem. De hulpverlening zal ook worden bemoeilijkt door onveiligheid. De vluchtende Irakezen zullen bombardementen moeten trotseren, maar lopen op de uitgaande wegen uit Mosul ook het risico op bermbommen, achtergelaten door IS om nog zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

"Die vluchtelingen moeten zo snel mogelijk uit de vuurlinie richting veiligheid worden geholpen", zegt Aleksandar Milutinovic van het International Rescue Committee die onze hulpverlening in Irak leidt. "We hopen dat er veilige vluchtroutes komen, maar weten nog niet hoe het leger straks onderscheid zal maken tussen burgers en strijders."

Het is de bedoeling dat gevluchte inwoners uit Mosul in eerste instantie worden opgevangen in 'screeningscentra'. Daar wordt vooral gekeken naar het verleden van mannen en jongens ouder dan 14 jaar. Dit om te voorkomen dat IS-strijders zich onder de vluchtelingen mengen.

Tineke Ceelen bracht recent een bezoek aan Kirkuk waar veel van de vluchtelingen zullen neerstrijken maar de faciliteiten ontoereikend zijn. Bijvoorbeeld in vluchtelingenkamp Laylan: "In elke tent wonen drie gezinnen, veertig mensen delen één toilet, en de rest van de voorzieningen is vergelijkbaar slecht. En dan moet de vluchtelingenstroom uit Mosul nog op gang komen", constateerde ze.

Onze hulpverleners bereiden zich erop voor dat veel ontheemden - bij gebrek aan tenten in de opvangkampen - op zoek gaan naar slaapplekken in verlaten gebouwen in de steden en dorpen rond Mosul. De meest kwetsbare ontheemden gaan we cash hulp bieden, opdat ze zelf huur kunnen betalen, voedsel of andere zaken kunnen kopen die ze hard nodig hebben.

Tineke Ceelen is beschikbaar voor interviews. Bel naar Rob Pietersen, persvoorlichter: 070 346 89 46 - 06 305 94 328, RobPietersen@Vluchteling.nl

Stichting Vluchteling giro 999

plaats:
DEN HAAG
website:
http://www.vluchteling.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234