Omvang ramp Haïti steeds duidelijker; internationale actie nodig

Den Haag, 7 oktober 2016 - Oxfam Novib hulpteams krijgen steeds meer zicht op de enorme omvang van de schade en de humanitaire noden. Alleen al in het zwaarst getroffen zuidelijke gebied zijn intussen ruim 300 doden geteld, volgens de Burgerbeschermingsdienst. Dat aantal zal ongetwijfeld nog verder stijgen.

Duizenden mensen hebben hun huis verloren. In de departementen Zuid en Groot Anse zijn 29.000 huizen verwoest. In het zuidoosten van Haïti zijn grote gebieden overstroomd en nog veel meer mensen kunnen hun huizen kwijtraken.

Oxfam Programma Directeur Jean Claude Fignole in Haïti: 'We vrezen dat we steeds hogere aantallen slachtoffers zullen zien, naarmate de hulpteams verder het gebied intrekken. Het meest dringend is het nu om voor schoon water te zorgen, om ziektes te voorkomen. Ook voedsel en spullen om te koken en voor hygiëne zijn belangrijk. Op iets langere termijn vrezen we een uitbraak van cholera en ondervoeding, doordat oogsten verloren zijn gegaan. Een grote internationale hulpoperatie is dringend nodig om de Haïtiaanse bevolking te helpen.'

Oxfam teams beginnen met het uitdelen van hulppakketten in Saint Louis du Sud, Maniche, Les Cayes en Cavaillon. Deze steden zijn het zwaarst getroffen door de orkaan. Hygiëne pakketten en waterzuiveringstabletten worden uitgedeeld om diarree en cholera tegen te gaan. Ook bouwmateriaal wordt uitgedeeld. Oxfam zal ook watertanks repareren of nieuwe installeren.

Marcele Duby woont in de wijk Truitier in Port-au-Prince. Ze vertelde Oxfam hulpverleners: 'Als het 's nachts was gebeurd zou ik mijn kinderen zijn kwijtgeraakt. Mar doordat het midden op de dag was, hebben ze het overleefd. Het water in huis stond tot aan mijn heupen. Ik was bang, want als het water nog verder gestegen zou zijn, had ik niets kunnen doen.'

Als gevolg van de aardbeving van 2010, leven nog zestig duizend Haïtianen in kampen. Velen van hen hebben door de orkaan opnieuw hun schaarse bezittingen verloren. Veel straten in de arme wijken van de hoofdstad staan nog onder water.

Jimmy Leys woont in de wijk Ti-Ayiti: 'Kinderen zullen ziek worden, want de overstromingen veroorzaken epidemieën. Sommige zwangere vrouwen zijn al ziek. Diarree en malaria komen hier veel voor.'

Oxfam Novib roept de internationale gemeenschap op om de hulpinspanningen op te voeren. De Haïtiaanse overheid, lokale en internationale organisaties moeten samen werken om levens te redden en een gezondheidscrisis te voorkomen.
Einde

Noot voor de redactie
- Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ruud Huurman, persvoorlichter Oxfam Novib, 06 5117 5316.
- Foto's van de eerste verkenningsmissies: http://imagenesypalabras.oxfamintermon.org/?c=6968&k=76a54deb8f

Oxfam Novib

plaats:
Den Haag
website:
http://www.oxfamnovib.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234