Kinderen lezen vooral dankzij opa's en oma's

Zelf werden ze nauwelijks voorgelezen, maar de senioren van nu lazen hun eigen kinderen en kleinkinderen wel veel voor. En wat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO onder ruim 500 senioren? De liefde voor het geschreven woord wordt van generatie op generatie doorgegeven. Senioren die van lezen houden, hebben kinderen en kleinkinderen die ook van lezen houden. En dat is goed nieuws voor de Kinderboekenweek, die deze week van start gaat met als thema 'Voor altijd jong'.

Tegenwoordig leest 55% van de huidige opa's en oma's voor aan hun kleinkinderen, terwijl dat in hun tijd door hun eigen ouders - overgrootouders van de huidige kleinkinderen - maar in 4% van de gevallen gedaan werd. Het aantal voorleesmomenten is gedurende drie generaties verveertienvoudigd! Waar slechts 2 op de 10 van de huidige generatie senioren werd voorgelezen toen ze klein waren, is het aantal voorgelezen kinderen anno 2016 gestegen tot bijna 8 op de 10.

Verder valt in het onderzoek op dat bijna de helft (42%) van de ouderen vindt dat het ook daadwerkelijk een taak van de grootouders is om voor te lezen aan hun kleinkinderen. Eenzelfde aantal koopt vaak een boek voor de kleinkinderen (41%). Niet geheel verwonderlijk is dat de overgrote meerderheid van de huidige generatie senioren (69%) nog altijd de voorkeur geeft aan papier. Ruim 9 op de 10 senioren vindt het heel belangrijk dat er wordt voorgelezen aan kinderen om dat het goed is voor de algemene-en taalontwikkeling, de creativiteit en inlevings- en voorstellingsvermogen.

Het meest populaire voorleesboek van toen én nu is Jip en Janneke. De allerbeste vriendjes staan al decennia lang eenzaam aan de top. De huidige generatie senioren las Jip en Janneke voor aan hun eigen kinderen en doet datzelfde bij hun kleinkinderen. Op twee stond vroeger Pinkeltje, gevolgd door de sprookjes van Grimm en Dahl. Het favoriete boek van de huidige generatie senioren in hun jonge jaren is Arendsoog en witte veder, gevolgd door Dik Trom.

Geplaatst in:

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Rob Vos, voorlichter van de KBO via email rvos@uniekbo.nl, per telefoon: 073-6123475 en 06-48766603.

De KBO is met 190.000 leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Wij komen op voor de belangen van senioren. Bijvoorbeeld als het gaat om langer thuis wonen, veiligheid, digitalisering en koopkracht. Daarnaast bieden we onze leden ontmoeting, ondersteuning en aantrekkelijke voordelen.

Dit onderzoek is uitgevoerd door bureau TerraKnowledge in de maand augustus van dit jaar door online interviews onder 500 Nederlandse senioren die zelf kinderen hebben.

De KBO is met 190.000 leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland.

plaats:
's-Hertogenbosch

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234