Fototoestel van beroemde Che Guevara-foto geveild voor 18.000 euro

Bij online veilinghuis Catawiki is gisteravond het fototoestel waarmee fotograaf Alberto Korda (1928-2001) in de jaren zestig misschien wel de beroemdste foto ter wereld maakte geveild voor ruim 18.000 euro. Korda maakte met deze camera de iconische foto van de Argentijn Che Guevara, één van de leidende figuren in de Cuba revolutie eind jaren vijftig. Het is de meest gereproduceerde foto ter wereld en staat voor veel mensen symbool voor het strijden tegen onrecht. De foto van Che Guevara kom je tegenwoordig dan nog altijd overal ter wereld tegen op tassen, T-shirts, petjes en vlaggen. De 'Leica' fotocamera in de veiling werd bij Catawiki aangeboden door de zoon van fotograaf Korda.

Veilinghuis Catawiki laat weten dat het fototoestel uiteindelijk ruim drie keer zoveel opbracht als verwacht. Er werd vanuit heel de wereld meegeboden. Het hoogste bod kwam van een Oostenrijkse bieder.

Beroemde foto
De beroemde foto van Che Guevara maakte fotograaf Korda op 5 maart 1960, om 11.20 uur tijdens een herdenkingsplechtigheid in Havana. Korda, liet in een interview ooit weten dat hij meteen wist dat hij een bijzondere foto had gemaakt. ''Che lijkt op de foto boos en verontwaardigd, maar ondertussen toont hij ook moed en vertrouwen''. Toen Guevara in 1967 werd vermoord werden er 100.000 posters gedrukt met Korda's foto met het opschrift: "Che leeft!" In Europa trokken jongeren met deze posters de straat op om te demonstreren tegen het onrecht in Cuba. De foto werd daarmee op slag wereldberoemd. De foto werd na de dood van Guevara vrijwel onmiddellijk publiek bezit. Korda wilde namelijk geen rechten over de foto hebben en vandaar dat je de foto nog dagelijks in het straatbeeld tegenkomt.

De veiling is terug te zien via www.catawiki.nl/camera

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234