Nederlandse mammoet onder de hamer

Mammoet 'Bart' afkomstig uit onze Noordzee

Mensen met veel ruimte in hun huis kunnen deze week terecht bij veilinghuis Catawiki. Daar wordt vanaf vandaag namelijk het enorme skelet van de Nederlandse mammoet 'Bart' geveild. Het skelet van de mammoet is onderdeel van een grote 'Ice Age' veiling met skeletten en fossielen van dieren uit de ijstijd. De verwachting is dat mammoet Bart zo'n 150.000 tot 200.000 euro gaat opbrengen.

Volgens veilingmeester Wim van Stormbroek, natural history expert bij Catawiki, gaat het om een bijzondere veiling. ''Het gebeurt zelden dat er een compleet skelet van een mammoet op de markt komt. Je ziet eigenlijk alleen in musea complete skeletten en die komen gewoonweg nooit te koop. Voor zover bekend zijn er in Nederland maar 7 complete skeletten van een mammoet, waarvan dit het enige in particulier bezit is''.

Het skelet bestaat uit maar liefst 270 botten en is 3,5 meter hoog en ruim 5,5 meter lang. De enorme slagtanden hebben een lengte van 3 meter. Het skelet is bij elkaar gezocht door een Nederlandse verzamelaar die er 10 jaar over heeft gedaan om het skelet op te bouwen. Het skelet staat nu nog bij de verzamelaar in de garage, maar vanwege ruimtegebrek wil hij de mammoet graag verkopen.

Nederlandse mammoet
Veilingmeester Wim van Stormbroek geeft aan dat alle botten van mammoet Bart afkomstig zijn uit onze eigen Noordzee. De Noordzee was tijdens de ijstijd een grote toendra waar veel Mammoeten leefden. De Noordzee staat nu dan ook bekend als het grootste mammoetenkerkhof ter wereld. Regelmatig vinden Nederlandse vissers op de Noordzee dan ook botten en slagtanden van mammoeten in hun netten.

Topstukken veiling
Naast het skelet van mammoet Bart worden er in de veiling nog een aantal andere zeldzame objecten uit de ijstijd aangeboden. Zo verwacht Catawiki ook veel belangstelling voor het complete skelet van een holenbeer, de fossiele schedel van een uitgestorven hyena-soort, het skelet van een prehistorisch paard en een in Nederland gevonden kaak van een wolf, die in die ijstijd nog overal in Nederland voorkwam.

De veiling duurt tot en met 9 oktober en is te bezoeken via www.catawiki.nl/mammoet

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van de wereld. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234